03 Ocak 2008 00:00

Kemik yaşı 19

İstanbul Adli Tıp Kurumu, Hrant Dink cinayeti sanığı O.S’nin kemik yaşını 19 olarak belirledi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti sanığı O.S’nin 18 yaşından büyük olduğunun belirlenmesiyle yargılamanın seyri de değişecek.

Paylaş

İstanbul Adli Tıp Kurumu, Hrant Dink cinayeti sanığı O.S’nin kemik yaşını 19 olarak belirledi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti sanığı O.S’nin 18 yaşından büyük olduğunun belirlenmesiyle yargılamanın seyri de değişecek. Reşit olmadığı için 24 yıla kadar hapsi istenen O.S, artık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. Duruşmalardaki gizlilik kararı kalkacak ve duruşmalar aleni olarak sürdürülecek.
Arkasındaki güçler çıkarılsın
O.S’nin kemik yaşanının 19 olarak belirlenmesini ve bu gelişmenin ardından davanın seyrinde yaşanabilecek değişiklikleri gazetemize değerlendiren Hrant Dink’in avukatlarından Avukat Erdal Doğan, O.S’nin yaşının 18’den büyük olduğunu duruşmanın başından beri söylediklerini dile getirdi. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun aldığı kararın duruşmanın açık olması ve O.S’nin cezasının artırılması açısından olumlu olduğunu dile getiren Doğan, ancak davanın seyrinde asıl önemli olanın suikastın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması olduğuna dikkat çekti. Hükümetin ve yetkili kurumların soruşturmanın derinleştirilmesi ve arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için istekli davranmadıklarına vurgu yapan Doğan, dava sürecinde yaşananların ve suikastta ‘en azından cinayette kasta varan ihmallerde’ bulunan yetkililerin görevlerinden alınmalarının, buna en açık örnek olduğunun altını çizdi. Verilen kararın ardından mahkemenin açık olması ve O.S. için istenen cezanın artırılması konusunda başvuruda bulunacaklarını dile getiren Doğan, asıl önemli olanın soruşturmanın derinleştirilmesi ve suikastın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması olduğunu kaydetti.
Yaşı 17’ydi
Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’deki Halaskargazi Caddesi’nde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Katil zanlısı O.S, 20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı. Daha önce Kocaeli Adli Tıp Kurumu, O.S’nin 17 yaşında olduğuna karar vermişti. Ancak başından beri O.S’nin reşit olduğu iddiasını gündemde tutan avukatlar, bu karara yeniden itiraz etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)
Gazetelere ceza yağmıştı

Savcılar, Dink cinayetinin 18 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle sanığı O.S’nin kimliğini açık olarak yayımladıkları gerekçesiyle gazetemizin de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteye ceza yağdırmıştı. O.S’nin adı Samsun Otogarı’nda yakalandığında Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Gazetelere kesilen para cezası 2 milyon YTL’yi aşmıştı. Cezalar Basın Kanunu’nun, “yargıyı etkileme” suçunu düzenleyen 19’uncu ve “18 yaşından küçük suç failinin kimliğini açıklama” suçunu düzenleyen 21’inci maddelerine aykırı davranmaktan verildi.
Adli Tıp: Mahkeme karar versin

Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanarak mahkemeye gönderilen raporda, Zeynep Kamil Hastanesi’nde 28 Haziran 1990 tarihinde doğum yapan H.S’nin bir erkek bebek dünyaya getirdiği belirtilerek, O.S’nin 23 Mayıs 2007 tarihinde yapılan muayenesinde, fizyonomik olarak nüfus kaydına uyumlu yaşlarda gözüktüğü kaydedildi.
Raporda, 23 Şubat 2007 tarihinde filmi çekilen O.S’nin grafiklerinin incelendiği ifade edilerek, O.S’nin olay tarihi 19 Ocak 2007’de radyolojik olarak 19 yaşı içerisinde olduğu ve 19 yaşını bitirmediği bildirildi.
Bazen kemik yaşının hormon, beslenme veya genetik gibi faktörlerin tesiriyle gerçek yaşa göre büyük çıkabileceğinin tıbben bilindiği vurgulanan raporda, O.S’nin gerçek yaşının mahkeme tarafından değerlendirilmesinin uygun olduğuna karar verildiği belirtildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Ekim tarihli duruşmada, O. S’nin suç tarihi olan 19 Ocak 2007 tarihinde ve halen kaç yaşında olduğunun tespiti hususunda Adli Tıp Kurumu başkanlığı 6. İhtisas Dairesi Başkanlığı’ndan rapor alınmasına karar vermişti.
ÖNCEKİ HABER

Kenya, Ruanda olma yolunda

SONRAKİ HABER

evde denemeyin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa