03 Ocak 2008 00:00

Belek ormanları kurban edildi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün soru önergesine verdiği yanıt Belek ormanlarının turizme ve golf sahalarına kurban edildiğini ortaya çıkardı.

Paylaş

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün soru önergesine verdiği yanıt Belek ormanlarının turizme ve golf sahalarına kurban edildiğini ortaya çıkardı. Bakan Eroğlu, 17 milyon 600 bin metrekare büyüklüğündeki belek ormanlarının 16 bin 372 bin metrekarelik bölümünün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiğini, 350 bin metrekarelik alanda da bakanlığı tarafından bir turizm tesisinin yapımı için izin verildiğini bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün, Belek ormanlarındaki turizm amaçlı tahsisleri ve 500 bin ağacın kesildiği iddialarıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Eroğlu yanıtında Belek orman alanının yüzde 93’ünün turizm amaçlı olarak tahsis edildiğini açıkladı. Eroğlu, verdiği yanıtta, “17 milyon 600 bin metrekare büyüklüğündeki Belek ormanlarının 16 milyon 372 bin metrekarelik kısmının tasarruf hakkı, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir” dedi.
Golf sahası için tahsis edildi
Bakan Eroğlu, Belek ormanlarının, 8 milyon 876 bin metrekarelik kısmında ise golf ve konaklama tesislerinin yapılması için 10 adet izin verildiğini de bildirdi. Eroğlu, bunlardan 6’sının tamamen bitirilerek işletmeye açıldığı, 4’ünün de golf tesislerinin tamamlandığı ancak konaklama tesisleri inşaatının halen devam ettiğini kaydetti. Bakan Eroğlu, Belek Ormanları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Turizme tahsis edilen alanın 7 milyon 846 bin metrekarelik kısmında ise otel, konaklama ve günübirlik tesislerin yapılması için 47 adet izin verildiği ve izne konu tesislerin hemen hemen tamamının yapıldığı tespit edilmiş olup, Belek ormanlarının 350 bin metrekarelik kısmında da bakanlığımızca bir adet turistik tesis izni verilmiştir.”
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen bölgedeki yapılaşmanın sürdüğünü bildiren Eroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen, yargı kararları geriye dönük işlemediği için 5 Aralık 2006 tarihine kadar yapılmış olan bütün tahsislerin hukuken geçerli olduğunu ve izne konu tesislerin inşaatının resmi senet hükümlerine göre devam ettiğini bildirdi.
Çöllü: Bakan yanlış biliyor
Bakan Eroğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre, 11 bin 400 ağacın kesildiğini ancak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiği bilgilerin ise çevre örgütlerinin Belek ormanlarında 500 bin ağacın kesildiğine ilişkin iddialarını doğruladığını söyledi.
Çöllü, Bakan Eroğlu’nun yargı kararlarının geriye dönük işlemeyeceğine ilişkin yanıtına ise “Sayın Bakan, yargı kararları geriye yürümez diyerek, devam eden inşaatlar konusunda bir şey yapamayız diyor. Bir de Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklanmadı diyor. Sayın Bakan yanlış biliyor. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı 24 Aralık 2007’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Yani tam bir ay önce yayınlanmış gerekçeli karar yok sayılmaktadır. Sayın Bakan’a tavsiyem Resmi Gazete’yi iyi takip etmesidir” dedi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

şişman mıyım?

SONRAKİ HABER

maşallah

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...