04 Ocak 2008 00:00

Elektrik faturası yüzde 20 zamlı olacak

Yeni yılla birlikte elektriğe konutlar için yüzde 15, sanayi için yüzde 10 zam yapıldı.

Paylaş

Yeni yılla birlikte elektriğe konutlar için yüzde 15, sanayi için yüzde 10 zam yapıldı.
Ancak dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetleri eklendiğinde zammın açıklanan oranın üstüne çıkacağı anlaşıldı. Faturayı oluşturan bu unsurlarla tarife yeniden belirlendi. Buna göre, konutlardaki zam oranı ortalama yüzde 19 oldu. Sanayide ise yüzde 10’luk artış yüzde 12’ye çıktı.
Faturaya yansıyacak artış bununla da sınırlı kalmıyor. Yüzde 18 KDV, konutlarda yüzde 5, sanayide yüzde 1 oranında alınan belediye tüketim vergisi ve yüzde 1’lik enerji fonu da bu artışlara eklenecek.
Bu haliyle vatandaşın eline geçecek faturada, konutta 15.8 kuruş olan kilovatsaat başına tarife 18.9 kuruşa yükselecek. Böylece elektrik zammı vatandaşa yüzde 19.62 olarak yansıyacak. Otomatik tarife ile birlikte artan petrol ve doğal gaz fiyatları da dikkate alındığında, şubat ayında bu zam oranının daha da artabileceği belirtiliyor.
İptal davası
Tüketici Hakları Derneği, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik zammının iptalini sağlamak amacıyla Danıştay’a dava açtı.
Elektriğe yapılan zammın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, ulusal gelirine göre dünyanın en pahalı elektriğinin Türkiye’de kullanıldığını söyledi. Danıştay önünde açıklama yapan Çakar, tüketicinin en zorunlu gereksinimi olan elektriğin, en temel kamu hizmeti olduğunun altını çizdi. Zaten alım gücü düşük olan ve büyük ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan dar gelirli tüketicilerin, elektrik zammı ile doğrudan ve dolaylı olarak daha da sıkıntıya gireceğini kaydeden Çakar, OECD ülkeleri arasında, ulusal gelirine göre en pahalı elektriğin Türkiye’de kullanıldığını, yapılan son zamla Türkiye’nin, dünyada kullanılan elektrik fiyatları içinde en pahalısını kullandığını söyledi.
“Tüketicilerin normal yaşamlarını sürdürebilmesi, karanlıkta kalmaması, gıdasını saklayabilmesi, çamaşırını-bulaşığını yıkayabilmesi, evinin temizliğini, ütüsünü yapabilmesi için elektrik, bulunması en temel gereksinim ve en temel haktır” diyen Çakar, bu nedenle elektrikteki fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini ifade etti.
Bazı ülkelerde devletin vatandaşına ücretsiz elektrik temin ettiğini hatırlatan Çakar, bu nedenle hükümetin yüksek kamu yararı gereğince, tüketici hakları ve sosyal devlet anlayışına uygun olarak elektrikteki fiyat politikalarını belirlemesini istedi.
Su, kömür, jeotermal enerji, güneş gibi yerli, doğal kaynaklar dururken dışa bağımlı ve ithal enerjiye dayalı, yanlış elektrik üretim politikalarının sonuçlarının tüketicilere yansıtılmasının hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını bildiren Çakar, “Bununla birlikte, ‘Al ya da öde’ anlaşmalarından dolayı özel sektörden alınan elektriğin 2-2.5 kat daha pahalı olmasının, yapılan zamma tüketicinin aleyhine haksız bir gerekçe oluşturması da kabul edilemez” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çiftçiler tepkili

SONRAKİ HABER

ESK’da görüşme komedisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...