04 Ocak 2008 00:00

Çiftçiler tepkili

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), elektrik ve gübreye yapılan zamları Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a şikayet etti.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), elektrik ve gübreye yapılan zamları Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a şikayet etti.
Bakan Çağlayan’a “nezaket ziyareti”nde bulunan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gübre ve elektriğe yapılan zamlar çiftçiyi zor durumda bıraktı. Çiftçilerimiz tarlaları sulayamaz hale geldi” dedi. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Biçer’le birlikte Çağlayan’ı ziyaret eden Bayraktar, tarımda yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin “maliyet sorunu” olduğuna değinerek şunları söyledi: “Tarım sektöründe yaşadığımız birçok sorunumuz var. Maliyetlerin yüksek olması önemli bir sorun. Son günlerde gübreye, elektriğe yapılan zamlar üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır. Türkiye’de bu sorun ciddi boyutlarda yaşanmakta. Elektrik sayaçları büyük ölçüde kapalı. Çiftçilerimiz tarlalarını sulayamaz halde.”
Bunların yanı sıra tarımda yapısal sorunların da olduğunu ifade eden Bayraktar, “Arazilerimiz küçük ve parçalı. Sulama sorunu önemli boyutlarda yaşanıyor. Kuraklığın etkili olduğu bu dönemde sulama önemli. Bu sorunların bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekiyor” dedi.
Bayraktar, tarım sektöründe yaşanan bu sıkıntılardan dolayı tarım kesiminin büyük şehirlere göç verdiğini belirterek, tarımı terk eden insanlara sanayi sektöründe istihdam yaratılamaması durumunda kentlerin yaşanamaz hale geleceği uyarısında bulundu. Tarım ve sanayinin birbirine entegre olması gerektiğini belirten Bayraktar, “Sanayi bizim için önemli. Hem katma değer hem de istihdam yaratıyor. Birimiz hapşırırsak diğerimiz hasta olur” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise tarım ve sanayi sektörlerinin birbirine entegrasyonunun önemli olduğunu belirterek, Bakanlığın 2008 yılında devreye girecek önemli teşvik çalışmalarından söz etti. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Borçlanma dolar İhracat Euro ile

SONRAKİ HABER

Elektrik faturası yüzde 20 zamlı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa