10 Ocak 2008 00:00

CHP’den Kürtçe açılımı!

22 Temmuz seçimlerinde bölgede hezimete uğrayan CHP, Kuzey Irak açılımının ardından ‘anadil’ atağına geçti

Paylaş

CHP, Deniz Baykal’ın Kuzey Irak açılımının ardından ikinci bir atağa hazırlanıyor. Yeni açılım bu kez anadilde eğitim ve öğrenim olacak. “Devletin üniter yapısını zedelemeyecek bir düzenleme” için kolları sıvayan CHP, 1989 yılında altında Deniz Baykal’ın da imzasının bulunduğu “Türkçeden Farklı Dillerin Kullanılması Hakkında Kanun Teklifi”ni raftan indirerek yeniden Meclis gündemine getirmeye planlıyor.
Söz konusu çalışmalara ilişkin ANKA’ya açıklamalarda bulunan CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Sinan Yerlikaya, 1989 yılında hazırlanan Doğu ve Güneydoğu raporlarının güncellenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yerlikaya, “1989 raporunun güncelliği devam ediyor. Dil ve kimlik konusunda o raporun gerekleri yerine getirilirse meselenin büyük kısmı çözülmüş olur” dedi.
1989 yılında Deniz Baykal ve 16 arkadaşının imzasıyla TBMM’ye anadilde eğitimle ilgili yasa teklifi verildiğini hatırlatan Yerlikaya, bu teklif üzerinde inceleme yaptıklarını kaydetti. Yerlikaya, “Anadillerin geliştirilmesi konusunda devletin artık elini taşın altına koyması gerekiyor. Vatandaşın artık kendi dilini bilmesi ve öğrenmesi kaçınılmazdır. Anadilin özel eğitim yoluyla öğretilmesi ve geliştirilmesini savunuyoruz. Bu konuyu partinin yetkili organlarında tartışacağız. 1989 yılındaki yasa teklifi çerçevesinde yeni bir yasa teklifi parlamentoya verilebilir” diye konuştu.
Anadilde eğitim ve öğrenim konusunda devletin kontrol dışında herhangi bir müdahalesinin bulunmaması gerektiğine işaret eden Yerlikaya, “Anadilin öğretilmesi geliştirilmesini, anadilin özel eğitim yoluyla şekillendirilmesini savunuyoruz” dedi. Yerlikaya, bunun için özel enstitüler ve özel anaokulları kurulabileceğini ifade etti.
Baykal Diyarbakır’da ‘anadil’ demişti
Yerlikaya şöyle devam etti: “Şimdi Türkiye’de yabancı dilde eğitim yapılıyor. Buna dönük kolejler var. Ama bizde bir de anadil var. Anadili hiçbir şekilde yok etmek mümkün değil. İnsanlar bunu konuşuyor. Ama dil eksik kalıyor. Dil bir iletişim aracı. Resmi dilin Türkçe olması kaydıyla, diğer dillerin özel araçlarla öğretilmesi, eğitim verilmesi gerekiyor. Biz bunu yapmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki toplantılarda 1989 yılında verilen yasa teklifini gündeme getirebiliriz. Bu konuyu parti yönetiminde tartışacağız. Verilecek yasa teklifi nasıl bir formatta olacak onu konuşacağız. Ben hazırlanacak yasa teklifinin 1989 yılında verilen yasa teklifinin çerçevesine göre hazırlanmasından yanayım. Bizim CHP olarak bunu gündeme getirmemiz çok büyük önem arz ediyor. Bu sorunu ancak CHP çözebilir.”
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’a gerçekleştirdiği ziyarette “anadil” ifadesini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)
Yasa teklifinde neler vardı?
SHP’nin 1989 yılında Meclis’e sunduğu “Türkçeden Farklı Dillerin Kullanılması Hakkında Kanun” teklifi, “Türkçenin dışındaki dillerin konuşulması, öğrenilmesi, bu dillerde yayın yapılması, basılı eser çıkarılması, değişik etnik kültürlerin araştırılması” konularını düzenliyordu.
Söz konusu teklif, resmi eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim dili olarak Türkçenin kullanılması şartını getirirken, Türkçe dışında eğitim ve öğrenimi yapılacak yabancı dillerin, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmesini hükme bağlıyordu. Yine aynı teklifte, Türkçe dışındaki dillerin öğretilmesi amacıyla özel eğitim kurumlarının kurulması, bu kurumların öğretim programlarının tabi olacağı esasların Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülmesi öngörülüyordu.
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Doktor askere gidince, doktorsuz kaldılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...