12 Ocak 2008 00:00

2 milyon YTL’lik SSK yolsuzluğu

SSK’yı, 2 milyon YTL ile başta olmak üzere, birçok kurumu dolandıran çeteye operasyon düzenlendi.

Paylaş

SSK’yı, 2 milyon YTL ile başta olmak üzere, birçok kurumu dolandıran çeteye operasyon düzenlendi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, sürdürdükleri istihbarat çalışması sırasında, İzmir merkezli bir grubun, sahte belge düzenleyerek dolandırıcılık yaptığı bilgisine ulaştı.
Şebekeyle ilgili bilgi toplayan polis, elebaşının 33 yaşındaki Y.B. adlı kadının olduğu ve sahtecilik suçundan çok sayıda kaydı bulunan M.H’nin şebekeye her türlü sahte belgeyi düzenlediği iddiaları üzerine, teknik takip başlattı.
Takibin ardından örgüte yönelik İzmir, Muğla, Aydın, Konya ve Batman’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, şebekenin elebaşı olduğu ileri sürülen Y.B. ile sahte belgeleri düzenlediği ileri sürülen M.H’nin de aralarında bulunduğu 59 kişiyi gözaltına aldı.
Hafıza kartları iç çamaşırında
NTV’nin haberine göre başta sahtecilik olmak üzere poliste çok sayıda suçtan kaydı bulunan M.H’nin evine yapılan baskında, uykuda yakalanan zanlının, üst araması yapmak isteyen polise “Devlet iç çamaşırımıza kadar bizi biliyor” dediği ve iç çamaşırının özel bölmesinde gizlediği sahte belge örneklerinin bulunduğu hafıza kartını polislere teslim ettiği öğrenildi.
Polisin takibi sırasında M.H’nin, suç delili bırakmamak için sahte belge kayıtlarını yalnızca hafıza kartlarında bulundurduğu, bu hafıza kartını ise sürekli olarak iç çamaşırlarına yaptırdığı özel bölmede sakladığının tespit edildiği bildirildi.
Operasyonlarda, resmi kayıtlarda bulunan fakat faal olmayan çok sayıda şirkete ait fatura, sevk irsaliyesi, sigorta bildirim cetveli, 40 sağlık karnesi, banka cüzdanları, kredi kartları, sahte para, diploma, araç ruhsatı, silah bulundurma ruhsatı, kimlik, bilgisayar kaşeleri, hafıza kartları ele geçirildi.
Zanlıların faal olmayan şirketler adına fatura ve sevk irsaliyesi bastırarak komisyon karşılığı piyasaya sürdükleri ve vergi kaçakçılığı yaptıkları, bazı kişileri bu şirketlerde çalışıyor gösterip SSK’ya bildirdikleri ve “Doğum yaptı”, “Hastalıktan rapor aldı” gibi göstererek SSK’dan para aldıkları, sağlık karnesi çıkartarak sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağladıkları, “emekli etme” vaadiyle vatandaşlardan para alarak dolandırıcılık yaptıkları, sahte belgelerle bankalardan kredi ve kredi kartı aldıkları, sahte yeşil pasaport ve normal pasaport düzenleyerek yurtdışına adam kaçırma işi yaptıkları, piyasaya sahte para sürdükleri, tarihi eser kaçakçılığına aracılık ettikleri, sahte silah taşıma, araç ruhsatları hazırladıkları, Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne ait sahte kaşeyle çok sayıda kişiye diploma hazırlayarak işe girmelerini sağladıkları, sabıkalı kişilere “Sabıkası yoktur” şeklinde sahte adli sicil raporu düzenledikleri ve Ege Orman Vakfı’na ait sahte bağış makbuzuyla para topladıkları ileri sürüldü.
Zanlıların, SSK’yı yaklaşık olarak 2 milyon YTL zarara uğrattıklarının tespit edildiği bildirildi.
10 kişi tutuklandı
Polisin sürdürdüğü takip sırasında, şebekeyle bağlantılı kişilerin bazı suça karışmaları üzerine suçüstü yakalandıkları ve bunlardan 10’unun tutuklanarak cezaevine konulduğu bildirildi. Gözaltına alınan 59 kişinin ifadelerinin alınmasının ardından 36’sının serbest bırakıldığı bildirildi.
Sorguları tamamlanan gözaltındaki 3’ü kadın toplam 23 kişi ise “suç örgütü kurmak ve üye olmak, piyasaya sahte para sürmek, sahtecilik, vergi kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, kamu kurum ve bankalarını dolandırmak” suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi.(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Patronun Çin’i gösterip sıtmaya razı etme oyunu

SONRAKİ HABER

İtalya diktatörlerin iadesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...