12 Ocak 2008 00:00

Patronun Çin’i gösterip sıtmaya razı etme oyunu

Trakya tekstil sektörünün önde gelen Has Örme patronu, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etme” deyimini hatırlatan bir uygulamaya imza attı.

Paylaş

Trakya tekstil sektörünün önde gelen Has Örme patronu, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etme” deyimini hatırlatan bir uygulamaya imza attı. Has Örme’de ocak zamları yaklaştıkça işçiler üzerinde korku rüzgarları estiriliyor. Patron, işyerinin değişik yerlerine tekstil sektörünün kötü günler geçirdiğini bildiren ve Çin’e yatırım yapılması gerektiğini yazan çeşitli gazete kupürlerini asıyor. İşçiler ise bu girişimin zam ayında kendilerine gözdağı verme amacını taşıdığını belirtiyorlar.
Özellikle tekstil sektöründe hemen hemen bütün işyerleri “Çin’le rekabet edememe” söylemleriyle işçilerin birçok hakkını gasp ediyor. İşçiler sürekli daha kötü çalışma koşullarına razı edilmeye çalışılıyor.
Çorlu’nun en büyük boyahanelerinden olan Has Örme’de, aralık ayı içinde de işçilerin hatalı mal çıkarmaları halinde ikramiyelerinin kesileceği yönünde “uyarıların” yazılı olduğu duyuruların asılmasına, işçiler tepki göstermişti. Duyuruların ardından iki vardiya şeklinde çalışan işçilerin tamamı, yemekhanede toplanarak uygulamaya itiraz etmişlerdi. Eylem karşısında geri adam atan fabrika yetkilileri, “yazının yanlış anlaşıldığını” savunarak, “ceza ve kesinti olmayacağı” sözü verip işçilere yeniden işbaşı yaptırmışlardı.
Tehdide protesto
Has Örme patronu sık sık gözdağı verme yöntemini deniyor. Yılbaşı arifesi olan pazartesi günü işe gelmeyenlerin pazar mesailerinden kesinti yapılacağı müdürler tarafından duyurulmuş, bunun üzerine boyahane bölümü işçileri pazar günü işe gelmemişlerdi. Kendilerini pazar günü arayan müdürlerin, pazar mesailerinin kesilmeyeceğini söylemelerine rağmen işçiler, işe gelmeyerek işyerinin süreklilik arz eden tehditlerini protesto etmişlerdi.
Yılbaşından sonra on yıllık iki işçinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılması, işçilerin tedirginliğini artırmış durumda.
On yıl önce torpille Has Örme’ye girilebileceğini belirten işçiler, şimdi diğer tekstil fabrikalarından hiçbir farklarının kalmadığını söylüyorlar. Daha önce maaşlarının tatminkar olduğunu, dört tam ikramiyelerinin ve yüksek mesai ücretlerinin olduğunu; şimdi ise tam ikramiyelerinin yarıma, mesailerinin yarıya düştüğünü, sürekli ceza ve kesintilerle karşılaştıklarını belirtiyorlar.
Zam dönemlerinde ‘Zarar ediyoruz’ ağlaması
Fabrikada 430-500 milyon arasında maaşla çalıştıklarını, ancak 12 saat çalışarak mesailerle idare ettiklerini söyleyen işçiler, patronun her zam döneminde sürekli “İş yok, zarar ediyoruz” söylentileri çıkararak kendilerini etkilemeye çalıştığını söylüyorlar. İşyerinin, yeni makineler alınarak sürekli büyüdüğünü de eklemeyi ihmal etmeyen işçiler, sürekli haklarının gerilediğini, yeni uygulamalarla karşılaştıklarını, geleceklerinden kaygı duyduklarını vurguluyorlar... (Evrensel/ÇORLU)
ÖNCEKİ HABER

Altın fiyatları 900 dolara dayandı

SONRAKİ HABER

2 milyon YTL’lik SSK yolsuzluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...