13 Ocak 2008 00:00

Binlerce deri işçisi kışı işsiz geçiriyor

Çorlu Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde, kış aylarının gelmesi ile birlikte binlerce işçi ya işten atılıyor ya da ücretsiz izne çıkarılıyor. Yazın sezonun en hızlı olduğu zamanlar bölgede toplam 118 kadar fabrikada 8-10 bin arası işçi çalışırken, kışın bu sayı bine kadar düşüyor.

Paylaş

Çorlu Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde, kış aylarının gelmesi ile birlikte binlerce işçi ya işten atılıyor ya da ücretsiz izne çıkarılıyor. Yazın sezonun en hızlı olduğu zamanlar bölgede toplam 118 kadar fabrikada 8-10 bin arası işçi çalışırken, kışın bu sayı bine kadar düşüyor. Yaz aylarında siparişleri yetiştirmenin yanında kış için de stok yapan deri patronları, işçilerin kış aylarında nasıl yaşayacağını düşünmeden işten atıyor. Her yıl, farklı bir fabrikada 6-7 ay çalışan işçiler, emekli olmayı hayal bile edemiyor.
Türkiye deri üretiminin yüzde 37’sini, deri ihracatının yüzde kırkını gerçekleştiren sitede, kürk üretiminin ise yüzde 70’i gerçekleştiriliyor. Nisan-mayıs aylarında başlayıp ekim-kasımda biten kürk sezonunun ardından binlerce işçi işsiz kalıyor. Zig (kılları alınmış deri) ve deri üreten fabrikalarda da kışın üretimin kısmen yavaşlaması ile birlikte işçilerin önemli bir kısmını aynı akıbet bekliyor.
Yazın gece gündüz çalışma
Yaz sezonunda gece gündüz, 12-16 saate varan mesailerle çalışan işçiler, kışın her türlü haktan yoksun kalıyor. Son birkaç ay içinde Toprak Kürk, Semanta Deri, Renk Deri, Gökay Deri, Güneş Deri, Gündüz Kürk, Aşürecioğlu, Nadir Deri, Aslan Ticaret, Baykallar Deri, Aziz Şen Deri, Yaka Deri, Beysa Deri, Yeşiller Deri, Derimland gibi onlarca fabrikadan binlerce işçi işten atılarak kışı işsiz geçiriyor. İşçiler, sigortasız ve kısa süreli çalışmadan dolayı hiçbir ödeme yapılmadan işten atılıyor. Bazı fabrikalarda ücret ödemeleri dahi yapılmadığı gibi, her yıl aynı yöntemle işsiz kalan işçiler yıllarca çalışsalar dahi tazminat alamıyor. Sigortasız, her yıl başka bir işyerinde 6-7 ay çalışan deri işçileri emekliliğin hayalini bile kuramıyor.
SSK kayıtları her şeyi kanıtlıyor
Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi yönetimi, basına verdiği demeçlerde, on bin işçiye istihdam sağladığını söylüyor. SSK kayıtları incelendiğinde ise bu yaz sadece dört bin kadar işçinin sigortasının ödendiği görünüyor. Deri-İş Sendikası’nın “Sigortalı Çalış Sigortalı Çalıştır” kampanyasından önce ise bu sayı 1400 civarındaydı.
Ağır çalışma koşulları nedeniyle sık sık iş kazalarına maruz kalan işçilerin, meslek hastalıkları da yakasını bırakmıyor ancak tüm bunlara rağmen hiçbir önlem alınmıyor. Deri patronları hiçbir önlem almadığı gibi iş kazalarının suçunu da işçilerin üstüne yıkarak bütün sorumluluklardan kurtulmaya çalışıyor. İş kazası geçiren işçilerin tedavisi de iş kazası tutanağı tutulmadan özel hastanelerde yapılıyor. Bir daha çalışamayacak şekilde sakatlanan onlarca işçiye ise kimse sahip çıkmıyor.
Örgütlenme çağrısı
Deri-İş Trakya Temsilcisi Ali Bayram, patronların örgütsüzlükten yararlanarak işçilerin yasal ve kazanılmış haklarını bile kullandırmadığına dikkat çekti. Binlerce işçinin kayıt dışı çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Bayram, “Deride çalışarak emekli olmak hayal olmuştur. Deri sektörü 12 ay düzenli çalışan bir sektör olmasına rağmen Çorlu’da 6-7 ay çalışılır. Çünkü işlerin azaldığı kış aylarında işçiler hiçbir hakları ödenmeden işten çıkartılır, patronlar sezonu sıfır işçi maliyeti ile geçiriyorlar” diye konuştu. Düzenli çalışmanın yerine yaz aylarında uzun çalışma ile hem siparişlerin yetiştirildiğini hem de stok yapıldığını söyleyen Bayram, işçileri sendikalarında örgütlenmeye ve haklarını aramaya çağırdı. (Çorlu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ordu Soya Yağ işçileri direniyor

SONRAKİ HABER

SSGSS’ye karşı
yürüyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa