17 Ocak 2008 00:00

Tüm gün çalışmalarına rağmen geçinemiyorlar!

Esenlerde tekstil atelyelerinde çalışan işçiler 24 saat çalışsalar bile geçinemediklerini söylüyor

Paylaş

Hükümetin yaptığı son zamlar işçilerin de tepkisine neden oldu. Yapılan zamlardan en çok İstanbul’a göç etmek zorunda kalan emekçiler etkileniyor. Küçük tekstil atölyelerinde boğaz tokluğuna çalışmak zorunda olan tekstil işçileri ile Esenler’de bir atölyede yapılan son zamları konuştuk. 30 işçinin çalıştığı tekstil atölyesinde çalışan işçilerin neredeyse tamamı Kürt işçiler. Günde 12 saat çalışarak yaşama mücadelesi veren işçilerin ortak tepkisi, bütün gün çalışmalarına rağmen bir türlü geçinememeleri.
Batman’dan 7 yıl önce Esenler’e gelen Vecziye Argın 4 yıldır tekstilde çalışıyor. Yaşı elliyi geçmesine rağmen eşinin ölümünden sonra çalışmak zorunda kalmış. 6 çocuk annesi Vecziye Argın, hiç Türkçe bilmiyor. Çalışmaktan başka çaresi olmadığını ifade eden Argın, 400 YTL ev kirası ödediğini söyledi. Gözleri iyi görmediği halde doktora gidemediğini anlatan Argın, “Maaşın yarıdan fazlası kiraya gidiyor, elektrik, su derken elde bir şey kalmıyor. Sigortam da yok. Üstüne bir de bu zamlar gelmesi hiç iyi olmadı” şeklinde konuştu. Oğlu Mevlüt de annesiyle birlikte 3 yıldır aynı atölyede çalışıyor. 250 YTL maaş alan Mevlüt “Ben de aileme katkı için çalışıyorum. Zaten faturaları ödemekte zorlanıyorduk bu yeni zamlar hiç iyi olmadı” diyerek daha küçük yaşta karşılaştığı yaşam mücadelesini dile getiriyor.
Muş’un Hasköy ilçesinden on yıl önce Esenler’e gelen Aydın Bozkurt, evde tek çalışanın kendisi olduğu için ödenmemiş dört faturası olduğunu söyledi. Evli ve bir çocuğu olan Bozkurt, aldığı 800 YTL maaşın 400 YTL’sini kiraya verdiğini anlattı. Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu belirten Bozkurt sözlerine şöyle devam ediyor, “Hükümet asgari ücrete göstermelik zamdan sonra elektriğe suya ve doğal gaza da zam yaptı. Yani kaşıkla verdi kepçeyle aldı. Birde insan hakları var diyorlar. İnsan hakları olsaydı İstanbul gibi bir metropole gelmezdik.”
Batman’dan beş yıl önce gelen Mevlit Bakır, yaşanan durgunlukla birlikte maaşlarını zamanında alamadıklarını ifade etti. 700 YTL maaş aldığını belirten Bakır, servis ve yemek olmadığı için maaşının 150 YTL’sini kendisi için kullandığını anlattı. Kalan parayla 450 YTL kira verdiğini ve yaşamaya çalıştıklarını vurgulayan Bakır, “Benim dışımda evde çalışan 3 kişi var ancak gündelik çalışıyorlar, ellerine geçen belli olmuyor. Hükümet asgari ücrete çok az zam yaptı ama elektrik, su ve doğal gaza çok fazla zam yaptı. Peki biz ne yapalım?” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdoğan Alayumat
ÖNCEKİ HABER

İMES işçileri tepkili

SONRAKİ HABER

Sağlıkta yıkım yasası Meclis’te görüşülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...