17 Ocak 2008 00:00

İMES işçileri tepkili

AKP hükümeti işçi ve emekçilere saldırılarını arttırmaya devam ediyor. Ülke ekonomisinin her fırsatta büyüdüğünü dile getiren Tayip Erdoğan bu büyümeyi işçilere yansıtmamakta kararlı.

Paylaş

AKP hükümeti işçi ve emekçilere saldırılarını arttırmaya devam ediyor. Ülke ekonomisinin her fırsatta büyüdüğünü dile getiren Tayip Erdoğan bu büyümeyi işçilere yansıtmamakta kararlı. Bunun en somut örneği geçtiğimiz haftalarda açıklanan asgari ücretteki günlük 55 kuruşluk artış olarak gösterilebilir. Asgari ücrette düşük bir artış yapılmasına rağmen elektriğe, suya ve doğalgaza arka arkaya yapılan zamlara İmes işçileri tepkili.
İmes’de bulunan 50 kişilik bir atölyede sohbet ettiğimiz işçilerden Eniz Doğan 18 yaşında olduğunu, 2 yıldır İmes’de montajcı olarak asgari ücretle çalıştığını söyledi. Asgari ücretin bugün kira ücretleriyle aynı olmasını eleştiren Doğan kirada oturanların nasıl geçindiğini anlamadığını söyledi. Asgari ücretle geçinmenin gerçekten çok zor olduğunu ifade eden Doğan ya asgari ücret yükselmeli yada fatura ücretleri düşürülmeli dedi. Haftanın 7 günü aşağılamalara maruz kalarak çalıştıklarını ve bu ücretin kendilerini tatmin etmediğini vurgulayan Doğan, sabah 6:30 da kalktığını eve giriş saatlerinin 21:30 olduğunu ve hiçbir sosyal aktivitelerinin olmadığını söyledi.
Aynı atölyede 3 yıldır asgari ücretle çalışan Kamil Yılmaz’da 23 yaşında. Babası da işçi olan Yılmaz evlilik çağının geldiği ama bu ücretle nasıl evleneceğini bilmediğini söylüyor. Geleceğe dair hiçbir şekilde plan yapamadıklarını dile getiren Yılmaz ücretlerinin mutlaka artması gerektiğini ifade etti. Aldığı maaşın faturalara gittiğini, evin geçimini de babasının yaptığını söyleyen Yılmaz kendi harçlığını mesailerden yaptığını belirtti
10 yıldır aynı atölyede 800YTL ücretle evin tek çalışanı olan Murat Çolak da maaşının yüksek olmadığını kıt kanaat geçindiklerini ifade etti. Yıllarını bu atölyeye vermesine rağmen en çok baskıyı kendilerinin gördüğünü bunun nedenini de kıdem tazminatı hakkını almadan işi bıraktırma amaçlı yaptıklarını söyleyen Çolak maaşının üçte birini faturalara verdiğini ve bu şartlarda geçinmenin çok zor olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Yunus Demir
ÖNCEKİ HABER

Gençlik geleceğine sahip çıkmalı

SONRAKİ HABER

Tüm gün çalışmalarına rağmen geçinemiyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...