19 Ocak 2008 00:00

Tekstil’de küçülme sürüyor

Ücretlerin düşüklüğü, yoğun çalışma ve hak gasplarına karşın tekstil sektörü zor günler geçiriyor.

Paylaş

Ücretlerin düşüklüğü, yoğun çalışma ve hak gasplarına karşın tekstil sektörü zor günler geçiriyor.
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz-İplik İş Genel Başkanı Yusuf Engin, tekstil sektörünün sorunlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, hükümeti eleştirerek sektörün can çekiştiğini belirtti.
Bir dönem Türkiye’nin öncü sektörü durumundaki tekstil sektörünün vahim durumda olduğunu belirten Engin, son bir aydır Kayseri, Niğde, Gaziantep, Adana, Bursa, İzmir gibi sektörün ağırlıkta bulunduğu illeri gezdiklerini ve kapatmaların ve küçülmelerin had safhada olduğunu belirtti.
Hükümetin sorunları sadece dinlediğini belirten Engin, acil eylem planı dahilinde sektörün sorunlarına bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Tekstil sektöründe bugün itibariyle 24 milyon fiili istihdamın 10 milyonunun kayıtlı, geri kalanının ise kayıtsız çalıştırıldığını belirten Engin, sektördeki sendikalaşma oranın da yüzde 5’in altında olduğunu bildirdi.
Enerji ve kur tepkisi
Sektörün önündeki en büyük engelin kur politikası olduğunu belirten Engin, “Yüksek faiz düşük kur felakettir. Türkiye’nin süratle bu kur politikasından vazgeçip gerçekçi bir kur politikasına dönmesi lazım. İkincisi enerji fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının hiçbir mantığı yoktur. Bu kadar yüksek enerji fiyatı ile istihdam teşvik edilmez” dedi. “Dahilde işleme rejimi” diye bir rejimin söz konusu olduğunu ve ihraç kaydıyla getirilen ithal malların iç piyasaya sürüldüğünü ifade eden Engin, bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Bugün dışarıdan pamuk fiyatına iplik geldiğini ifade eden Engin, “Türk pamuğu ne olacak, yerli pamuk üretilmediği zaman siz pamuğu da dinamitlemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla kota uygulamasının devam etmesi lazım” dedi. Engin sözlerine şöyle devam etti: “Eğer hükümet gerekli tedbirleri almıyorsa yasal ve demokratik birtakım girişimlerin yapılması lazım. Yarın geç olabilir. Binlerce, on binlerce insan sokağa döküldüğü, işsiz kaldığı zaman; birtakım sosyal olaylara sebebiyet verdiği zaman düşünmesinin kimseye faydası yoktur.”
Hükümetin genel politikalarının ithalata ve ranta dayalı olduğuna, para ile para kazanma politikasının yürütüldüğüne de dikkat çeken Engin, “Birtakım makro rakamlarla hem halkı hem kendilerini kandırıyorlar. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60 dolayında. Neredeyse yarıya düşmüş. Nerede başarı? Pembe tablo çizmek ve göz boyamakla olmaz. Herhangi bir ambargoda Türkiye çürük bir ağaç gibi çökecektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Nergiz Grubu’nda TİS imzalandı

Cavit Çağlar’a ait Yeşim, Sifaş, Nergis ve Polylen fabrikalarındaki 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı. Sözleşme sonrası lokavt kararı kaldırılırken, işçiler ilk 6 ay için yüzde 5, diğer 6’şar aylık dönemler için ise yüzde 4 zam alacak. Toplusözleşme görüşmelerine TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat ve merkez yönetimi ile Nergis Holding adına Cavit Çağlar ve danışmanları katıldı.
Irgat Nergis, Yeşim, Sifaş ve Polylen fabrikalarında çalışan ve yaklaşık 6 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandığını söyledi. Irgat, tekstil sektörünün son 3 yıldan beri zor bir süreçten geçtiğini, dolar kurundaki düşüşün ve serbest dolaşımın tekstil sektörüne ağır yükler getirdiğini ifade etti. Sözleşme 5 ay ileri çekilerek 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere, ilk 6 ay için yüzde 5; 2,3 ve 4’üncü 6 aylar için de yüzde 4 ücret artışı ile sosyal haklarda artış öngörüyor. 1 Ağustos-31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki sözleşmeden doğan farklar ise yeni dönem toplusözleşme süresi bitimine kadar taksitler halinde ödenecek. yapılan görüşmelerde, Nergis Tekstil’deki işveren lokavt uygulamasını kaldırmayı kararlaştırdı. Fabrikada çalışan işçilerden 150’si hafta sonuna kadar işbaşı yapacak, geri kalan yaklaşık bin işçi ise bir ay ücretli izne çıkartılacak. (Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Örtülü kazanç’ kararı 10 yıl sonra geldi

SONRAKİ HABER

Müşerref’ten sonra CIA da El Kaide’yi suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...