22 Ocak 2008 00:00

Hastane borcunu ödeyemedi hapse atıldı

AKP Hükümeti, Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında sağlık hizmetlerini adım adım özelleştirmeye devam ederken Kayseri’den gelen bir haber, sağlık hizmetlerinin paralı olması durumunda başımıza geleceklerin bir örneğini oluşturdu.

Paylaş

AKP Hükümeti, Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında sağlık hizmetlerini adım adım özelleştirmeye devam ederken Kayseri’den gelen bir haber, sağlık hizmetlerinin paralı olması durumunda başımıza geleceklerin bir örneğini oluşturdu. 41 yaşındaki Döne Hacer, hastane masraflarını ödeyemediği ve mal beyanında bulunmadığı için hapse girdi.
Kayseri’de yaşanan skandal, sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesinin bir özeti aslında. Edinilen bilgiye göre Kayseri’nin Yavuzlar Mahallesi’nde oturan 41 yaşındaki Döne Hacer, şeker hastalığı nedeniyle bir süre önce Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Hastanede 1 hafta yatan ve sağ ayak parmakları kesilen Döne Hacer’e, hastane döner sermayesi tarafından 1200 YTL tutarında borç çıkartıldı. Ancak hasta Hacer’in bu parayı ödeyecek gücü yoktu. Bağ-Kur’lu olan Döne Hacer, hastane tarafından istenen 1200 YTL’yi ödeyemeyip düzenlenen senedi imzalamak zorunda kaldı. Senet sayesinde evine gidebilen Hacer’in borcu ile ilgili olarak hastane yönetimi boş durmadı. Hastane yönetimi, tahsil edilemeyen 1200 YTL için icra dairesine başvurdu. Yasal süre içerisinde borç senedini ödemeyen ve icra dairesine mal beyanında bulunmadığı öğrenilen Döne Hacer, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı ve nöbetçi mahkeme tarafından 10 gün hapis cezası verilerek tutuklandı.
Cezaevine gönderildi
Döne Hacer’in yakını olan Sadık Hacer yaptığı açıklamada, icra dairesinden ve karakoldan kendilerine resmi bir tebligat gelmediğini, Döne Hacer’in mal beyanında bulunmadığı için hapse girdiğini belirterek, “Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Döne Hacer’e 1200 YTL hesap çıkarttı. Bizden bu parayı ödeyip Bağ-Kur’dan geri almamız istendi. Babasından dolayı Bağ-Kur sağlık karnesi olan Döne Hacer, yoksul olduğu için bu parayı ödeyemeyip senet imzaladı. Döne Hacer’in evine daha sonra hiçbir yerden tebligat veya yazı gelmedi. Mal beyanında bulunmadığı için de şimdi cezaevine gönderildi. Evraklar ya postada kayboldu, ya da adres bulunamadı, bunu bilemiyorum” şeklinde konuştu. Yakını tarafından da yoksul olduğu belirtilen Hacer, belki de bugüne kadar hiç olmayan malının beyanını yaptıramamıştı.
İlerleyen günlerde bu olaylar artacak
Kayseri Tabip Odası Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Demirel, yönetim kurulu olarak olayla ilgili inceleme başlatacaklarını belirterek bir hastanın parası olmadığı için hapse atılması ya da tedavi edilmemesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
Yaşananları gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Bu tür gelişmeleri ne yazık ki sürpriz olarak nitelendiremiyorum. Başbakan rehin alma olaylarının kendi dönemlerinde olmadığını ileri sürse de, gün geçtikçe sağlığın paralı hale getirilmesindeki gerçeklik bu tür olayları karşımıza çıkaracaktır” dedi. Sadece parası olmadığı için fatura bedelini ödeyemeyerek hapse giren insanların dışında parası olmadığı için hastaneye gelemeyen insanların da olduğunu belirten Gürsoy, “Bunları göz önünde tutmak gerek. Kimin parası varsa, hizmetten onun yararlanacağını öngören sağlık sisteminde bu olaylar ileriki günlerde artarak devam edecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Devlete her şey ‘Güllük’ gülistanlık!..

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...