25 Ocak 2008 00:00

Türbanda anlaştılar

Erdoğan’ın ‘Bir an önce yapalım’ mesajının ardından AKP ve MHP’li vekiller alelacele türbanda uzlaştı

Paylaş

Meclis’te bir araya gelerek türban önerilerini görüşen AKP ve MHP, ‘genel çerçevede’ mutabakata vardı. Konuya ilişkin teknik çalışmaların süreceği belirtildi. 1.5 saat süren görüşmenin ardından varılan AKP-MHP uzlaşısına göre Anayasa’nın 10’uncu ve 42’nci maddelerinde değişiklik yapılacak.
Başbakan Erdoğan’ın “Yeni anayasayı beklemeden, bir an önce yapalım” mesajının ardından bugün, AKP ve MHP kurmayları türban konusundaki anayasa değişikliği önerilerini görüşmek üzere TBMM’de Başbakan Erdoğan’ın odasında bir araya geldi. Görüşmeye MHP’den Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile Deniz Bölükbaşı katılırken, AKP’den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, grup başkan vekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Görüşmede, üniversitelerde türbanın serbest olmasını sağlamak amacıyla Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik benimsendi.

Ortak açıklama yapıldı
Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, “Konu yükseköğretimde kanayan bir yaradır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. İki parti müteakip defalar bu yasaya karşı olduklarını çok değişik tepkilerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır” denildi.
AKP ve MHP kurmayları, türban konusunda yaptıkları anlaşmayı şimdi genel başkanlarına sunacaklar. Heyetlerin görüşmelerinin ardından son kararı yine Erdoğan ve Bahçeli verecek.
AKP’li Sadullah Ergin, önümüzdeki hafta başı gibi değişiklik önerisinin imzaya açılabileceğini söylerken, MHP’li Cihan Paçacı, teknik çalışmanın ardından anayasal sürecin başlayacağını belirtti. (HABER MERKEZİ)
CHP ve rektörlerden anlaşmaya tepki
AKP ile MHP arasındaki türban görüşmelerini yakından takip eden CHP’de de Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, “Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasa’nın 2’nci maddesinden ‘laik’ terimini çıkarsınlar” dedi.
MHP’nin türbanla ilgili “yanlış siyasi strateji izlediğini” belirten Okay, “MHP, ‘AKP’nin oyuncağını elinden alacağız’ diyerek işgüzarlık yapıyor. Bu işin sonunda hiç kimse, ‘MHP’ye teşekkür ediyoruz. MHP’nin sayesinde türban yasağı kalktı” demeyecektir. Ancak MHP’yi laik demokratik rejimin temellerini sarstığı için tarihi sorumluluğuyla baş başa bırakacaklardır” diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da, “türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği” konusunda, “Anayasa değişikliği çalışmalarını, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD: Türbanı bırak ekonomiye bak!

SONRAKİ HABER

Gökhan Ünal’ın fiyatı 10 milyon Avro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa