26 Ocak 2008 00:00

Barış Meclisi Anayasa ve Kürt sorununu tartışıyor

Türkiye Barış Meclisi (TBM), yeni anayasa tartışmaları sürerken, Kürt sorununun çözümünü de içeren bir anayasa metni için iki günlük konferans düzenliyor. Ankara’da yapılacak konferans 9-10 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek

Paylaş

Türkiye Barış Meclisi (TBM), yeni anayasa tartışmaları sürerken, Kürt sorununun çözümünü de içeren bir anayasa metni için iki günlük konferans düzenliyor. Ankara’da yapılacak konferans 9-10 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.
TBM Sözcüsü Prof. Dr. Cengiz Güleç, Barış Meclisi Sekreteryası üyeleri, çeşitli kitle ve meslek örgütleri ile dernek temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında, konferansa ilişkin bilgi verdi. İnsan haklarına saygının ve hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçek anlamıyla yaşama geçirilmesinde tüm dünyada engeller çıkarıldığını belirten Güleç, “Çok kültürlü ve çok kimlikli (dinsel, mezhepsel ve etnik anlamda) toplumlarda belirli bir etnik grubun ya da belirli inanç mensuplarının toplumun ‘ötekileştirilmiş’ gruplar üzerindeki egemenliği ve baskısı insan hakları ihlallerini de beraberinde getiriyor” dedi.
Bunun, demokratikleşme ve toplumsal barış çalışmaları önünde ciddi engeller oluşturduğunu kaydeden Güleç, ötekileştirilmiş grup ve toplulukların inkar, imha, olmazsa asimilasyona tabi tutulduğunu ifade etti. Güleç, bu durumun taraflar arasında düşmanlığı artırdığını, şiddeti tırmandırıp halkların kardeşliğini zedelediğini söyledi.
Kirli savaşın kurbanları
Ekonomi, hukuk, kültür ve toplumsal ruh sağlığının bu “kirli savaş”ın kurbanları olduğunu dile getiren Güleç, gelinen noktayı, “Toplum çok kimlikliliği ve çok kültürlülüğü paha biçilmez değerler olarak kabullenip tüm gücünü eşit haklara sahip özgür yurttaşlar birliği olarak barış içinde yaşama yönünde seferber edeceğine, kendi kendini yıkıma götürüyor” diye özetledi.
“Bu tarihi dönemde Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Müslüman, Hıristiyan, Musevi; kısaca farklı halkların ve inançların oluşturduğu canlı, diri ve yaratıcı bir toplum olarak yaşamanın, toplumda barış iradesinin egemen kılınmasına bağlı olduğunu” kaydeden Güleç, bu inanç ve duygularla vicdanının sesini dinleyen akil insanların oluşturduğu Barış Meclisi’nin bir ilke daha imza attığını söyledi. Güleç, “Yeni Anayasa Sürecinde Demokratikleşme ve Kürt Sorunu” konferansında “toplumsal mutabakat zemininin oluşmasına katkı sunmayı amaçladıklarını” söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç ise birçok “öteki”ler sayılırken, Alevilerin sayılmamasını “eksiklik” olarak nitelendirdi ve “acemilik” diyerek bu uyarıyı önemli bulduğunu, Alevilerin kimliğinin tanınmasının anayasal çerçevede olması gerektiğini söyledi.
Toplantıya, Barış Meclisi’nden Metin Bakkalcı, Hakan Tahmaz, Seydi Fırat, Nusret Doğruak, İmam Canpolat, Yeşim Dorman, KESK MYK Üyesi Fevzi Ayber, Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın ve Ankara 78’liler Derneği’nden Hüseyin Esentürk de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Zilan ve Gülşah artık aramızda değil

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...