30 Ocak 2008 00:00

İNSAN VE SPOR

Futbol liglerinde oyun kalitesi ciddi anlamda düşmüş durumda.

Paylaş

Futbol liglerinde oyun kalitesi ciddi anlamda düşmüş durumda. Üç İstanbul kulübü, oldukça dengesiz bir lig mücadelesinde yine üst sıraları oluştururken şu ana kadar bir tek Sivasspor, olağandışı bir mücadele örneği göstererek üç büyüklerin arasında yer almayı başardı. Ancak Sivas’ın gücü lig sonunu aynı şekilde getirebilecek düzeyde değil elbette. Fenerbahçe karşılaşması aradaki dengesizliği açık şekilde gösterdi. Özellikle ikinci yarı maçlarında “büyük takımlar” fazla sürpriz sonuçlar almamakta. Şampiyonun, tamamen bu “üç büyük” takımın kendi aralarında oynayacağı maçlarla belirleneceği bir lig tablosu da oluştu şu an. Bir tek Sivas ve Kayserispor Anadolu’nun yüzünü güldüren takımlar oldu. Ancak bu takımlar gelecek için ne yapabilirler? Bu soru, bu yılki çıkışın kalıcı olabilmesini sağlayacak yatırımların yapılmasına da zemin hazırlamalı. Bir gerçek var ki, daha uzun yıllar üç büyüklerle baş etmek kolay olmayacak. Trabzon, Anadolu’nun umudu olmanın artık çok uzağında. Sivasspor bu yükü şimdilik omuzlanmış görünüyor. Ancak belli ki ligin sonu kolay gelmeyecek onlar için de…
Gelelim diğer takımlara. Bu lig ikinci lig düzeyinde bir oyun ortaya koyuyor. Orta düzey takımlar, futbol, mücadele ve teknik oyun hakkında nitelikli şeyler sergileyemiyor. Avrupai oyun anlayışından giderek uzaklaşıyoruz. Teknik ve fizik gücün takım anlayışı içinde sergilenmesi sorunu hakkında birçok Anadolu takımının bir oyun sistemi ve kültürü yok. Bunu nasıl yapacaklarına dair projeleri, araştırma kaygıları da yok tabii. Gelişime kendini kapamış bir kulüp mantığıyla ortaya konan oyun hakkında artık seyirciler de tatminkar değiller. Futbol seyircisi Avrupa’da giderek artarken bizde sürekli kan kaybediyor. Erkek şiddetinin, kaba koşmaların ve rastgele şişirme topların artık seyirciyi sahalarda tutmadığı somut bir durum. Futbolumuza müdahil olan çevrelerin ne yapmaya çalıştığını anlamak da mümkün değil. Daha iyi neler yapılabileceğinin sorgulanması gerekiyor. Savunma, hücum, takım oyunu, pas, şut gibi temel futbol davranışlarının dahi yapılamadığı ligden nasıl bir gelecek bekleyebiliriz ki?
Oysa birçok futbolcu transferi, yabancı oyuncular, malzeme ve ulaşım-sağlık konularını düşündüğümüzde çok ciddi bütçelerden söz ediliyor. Sektör haline gelen futbolun bu kirli yanı belirgin şekilde ortaya çıkarken, taraftarlar, bu durumu daha ciddi şekilde sorgulamalı diye düşünüyorum. Sadece kazanan olmakla geleceği kurtarma olanağı söz konusu olamaz. Bir süre bu başarılabilir, ama başarının kalıcılığı sağlanamaz. Tesadüflerin futbolda da yeri yoktur. Bugün hemen her düzeydeki ligimizde, tamamen tesadüf futbolu olarak kaba bir koşuşturma sergilenmektedir, ne acı ki!..
Hakan Keysan
ÖNCEKİ HABER

Umutların birleştiği albüm Strana Hevî

SONRAKİ HABER

Utah kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...