01 Şubat 2008 00:00

Ernesto Cardenal İstanbul’da

Nikaragua’nın eski Kültür Bakanı, efsanevi devrimci lider, şair, din adamı Ernesto Cardenal Martinez İstanbul’a geliyor.

Paylaş

Nikaragua’nın eski Kültür Bakanı, efsanevi devrimci lider, şair, din adamı Ernesto Cardenal Martinez İstanbul’a geliyor. 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’u dünya entelektüelleri nezdinde bir cazibe merkezi haline getirmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Boğaziçi Atölyesi” projesi kapsamında, Nikaragualı konuk yarın İstanbullularla buluşacak.
“Boğaziçi Atölyesi”nin ilk konuğu, “Ernesto Cardenal” adıyla tanınan Nikaragualı şair, siyasetçi ve rahip Ernesto Cardenal Martinez. Cardenal, yarın saat 14.00’te İstanbul Beyoğlu’ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştirecek.
Ernesto Cardenal kimdir?
Genç yaşlardan başlayarak yaşamının yaklaşık 40 yılını ülkesindeki diktatörlük ile mücadeleye adayan Cardenal, 1954 yılında silahlı ayaklanmaya katılanlar arasında yer alarak siyasal eylemlere başladı. 1960 yılında yazdığı “Saat 0” adlı uzun şiiri büyük etki yarattı. Bu şiir ABD emperyalizmine karşı bir destan niteliğindedir.
1965 yılında başkent Managua’da papaz olarak görev yaptı. Papazlık göreviyle birlikte bu tasarısını gerçekleştirdi. Solentiname adasında kurduğu cemaatin 10 binden fazla üyesi var. “İncil, Halk ve Sanat”, “Kültürel Demokrasi” adlı eserleriyle halkın yanında bir entelektüel ve din adamı kimliğini perçinledi.
Yazar olmakla yetinmeyip FSNL’ye (Sandinist Ulusal Özgürlük Cephesi) katıldı. 1970 yılında İncil’in devrimci yorumu olarak kaleme aldığı Solentiname İncili’ni yayımladı. 1979 yılında diktatör Anastasio Somoza’nın Sandinist Ulusal Özgürlük Cephesi’nin silahlı mücadelesiyle devrilmesiyle birlikte sürgün olduğu Kostarika’dan ülkeye döndü ve Kültür Bakanı olarak görev aldı.
Politik çalışmaları dolayısıyla Vatikan tarafından kendisine ültimatom verildi. Üç Dünya Evi Onur Başkanlığını yürütüyor. 1988 yılında Uluslar arası Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’ne değer görüldü. Bu ödülü alanlar arasında Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk da bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: (212) 230 78 64
ÖNCEKİ HABER

Winograd raporu Olmert’i akladı

SONRAKİ HABER

Kemal Özer şiiri konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...