01 Şubat 2008 00:00

Winograd raporu Olmert’i akladı

İsrail’in 2006 yılı yazında Güney Lübnan’da iki askerinin esir alınmasını bahane ederek başlattığı Lübnan işgal girişiminin sonuçlarını soruşturmak için kurulan Winograd Komisyonu, savaş kararı alınması ile savaşın yürütülmesinde “ciddi hata ve yanlışlıklar yapıldığını” açıkladı.

Paylaş

İsrail’in 2006 yılı yazında Güney Lübnan’da iki askerinin esir alınmasını bahane ederek başlattığı Lübnan işgal girişiminin sonuçlarını soruşturmak için kurulan Winograd Komisyonu, savaş kararı alınması ile savaşın yürütülmesinde “ciddi hata ve yanlışlıklar yapıldığını” açıkladı. Ancak işgal girişimi hezimeti nedeniyle İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e yüklenmekten çok orduyu suçlayan Winograd Komisyonu’nun raporu, “Olmert siyasi ve hukuki açıdan temize çıktı” yorumlarına neden oldu.
Winograd Raporu’nda Olmert’e “çok fazla eleştiri” getirilmeyeceği ifade ediliyordu. İsrail ordusu, siyasi yönetime yönelik eleştirilerin kendisine yöneltileceğini tahmin ederek, “imaj kaygısı” taşıyordu. İlk raporda Olmert’e ağır eleştiriler yapılmasına rağmen, nihai raporda işgal girişimi hezimetinin “günah keçisi” olarak, ordunun yanı sıra dönemin Savunma Bakanı Amir Peretz olarak belirlendi.
‘Başka çare yoktu’
İsrail’de savaş sonrasında yükselen yoğun eleştiriler üzerine, Olmert’in talimatı ile oluşturulan komisyonun başkanı emekli Yargıç Eliyahu Winograd’ın adıyla anılan komisyon, nihai raporunu açıkladı. Winograd, raporu açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, savaş kararı alınmasının gerekli ve doğru olduğunu savunarak “Başka çare yoktu” dedi. Komisyon raporunda, “Bilerek ve planlanarak yapılan bir savaşta, böyle yanlışlıklar yapılması daha sakıncalı durumlar yaratabilirdi veya çok daha büyük bir savaşa neden olabilirdi” denildi. Yorumcularca beklendiği kadar kötümser bulunmayan raporda, “Ortadoğu’nun en güçlüsü” diye lanse edilen İsrail ordusunun kesin bir zafere ulaşamaması ve Hizbullah’ın saldırılarını durduramayarak etkili yanıt verememesi, en ciddi sonuçlardan biri olarak nitelendirildi.
Günah keçisi Peretz
Komisyon Başkanı Winograd, savaş kararı alınmasının gerekli ve doğru olmasına rağmen, Olmert ve dönemin Savunma Bakanı Amir Peretz’in, askeri liderlerle koordinasyonda zaaflar gösterdiğini, askeri kanat içinde de gereksiz uyuşmazlıklar yaşandığını ifade etti. Savaşta İsrail ordusunun etkili bir şekilde kullanılamadığını, kara kuvvetlerinin de gereken başarıyı sağlayamadığını ifade eden Komisyon Başkanı, “Strateji konusunda gereksiz zaman harcandığını, gerekenlerin zamanında yapılamadığını, bu nedenle de BM’nin savaşın durdurulmasını öngören kararından sonra 33 İsrail askerinin öldüğü gereksiz bir kara harekatına başvurulduğunu” dile getirdi.
“60 saat süren bu kara harekatını haklı gösterecek bir kanıt, askeri veya siyasi gerekçe bulunamamıştır” diyen Winograd, Başbakan’ın kara harekatına karşı çıktığını, Savunma Bakanı Amir Peretz’in ise harekatta ısrarlı olduğunu vurgulayarak, Olmert’i akladı.
Olmert: İstifa etmeyeceğim
Bu arada İsrail Başbakanı Olmert, komisyon üyelerinden raporu almasının ardından danışmanları ile birlikte raporu değerlendirmeye başladı. Komisyonun açıklamalarından sonra İsrail radyosuna görüşlerini belirten Parlamento Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi, raporun Başbakan Ehud Olmert’i “siyasi ve hukuki açıdan temize çıkardığını” söyledi. Olmert ise, istifa seslerine rağmen görevi bırakmayacağının altını çizdi.
Hizbullah: Hezimetin teyidi
Raporun açıklanmasından sonra Hizbullah ise metnin, İsrail’in hezimetini gösterdiği değerlendirmesinde bulundu. Lübnanlı Şii Hizbullah Örgütü Basın Sorumlusu Hüseyin Rahhal, “Rapor, Hizbullah’ın uzun zamandır dile getirdiğini kanıtlıyor. İsrail hedeflerinin gerçekleştirilmesinde tamamen başarısız olmuş ve Hizbullah’a karşı hezimete uğramıştır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mısır’dan Gazze ültimatomu

SONRAKİ HABER

Ernesto Cardenal İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa