01 Şubat 2008 23:00

Irak'ta işgal bilançosu:1 milyonu aşkın ölü!

Irak'ta Amerikan işgalinin bir milyondan fazla insanın canına mal olduğu bildirildi.

Paylaş

Irak'ta Amerikan işgalinin bir milyondan fazla insanın canına mal olduğu bildirildi. İngiliz kamuoyu araştırma şirketi “Opinion Research Business” (ORB), ABD’nin 2003 yılındaki işgalinden sonra Irak’ta ölenlerin sayısının 1 milyondan fazla olduğunu bildirdi. 2 bin 414 yetişkinle yüz yüze görüşmeler yapan ORB, Irak’taki insanların yüzde 20’sinin şiddet olayları ve çatışmalar yüzünden hane halkından en az birisini kaybettiğini belirtti.
Araştırmacılar, Irak’ta en son 1997 yılında yapılan nüfus sayımına göre ülkede 4 milyon 50 bin hanenin olduğuna dikkat çekerek, ORB’nin bu veriden yola çıkıp, Irak işgalinin başladığı 2003 yılının Mart ayından beri ölenlerin sayısını yaklaşık 1 milyon 30 bin kişi olarak hesap ettiğini kaydetti.

Hata payı düşük

ORB, geçen yılın ağustos ve eylül aylarında yapılan araştırmanın hata payının yüzde 1.7 olduğunu, ölenlerin sayısının en az 946 bin 258, en çok 1 milyon 120 bini bulduğunu, ortalamanın da 1 milyon 30 bin kişi olarak tahmin edildiğini bildirdi.
ORB, başlangıçta ölenlerin sayısının 1 milyon 200 bin kişi hesaplandığını, ancak araştırmanın daha kapsamlı olması için kırsal bölgelerde daha fazla araştırma yapmaya karar verildiğini kaydetti.
Şirket, araştırmanın Irak’ın 18 vilayetinden 15’ini kapsadığını, araştırma yapılmayan vilayetlerin ikisinin Irak’ın en tehlikeli bölgelerinden Anbar ile Kerbela olduğunu, yetkililerin çalışma izni vermemesi nedeniyle kuzey vilayeti Erbil’de de araştırma yapılamadığını belirtti.
Irak’ta Amerikan işgalinin bilançosuna ilişkin daha önce yapılan araştırmalarda ülkede en fazla 500 bin kişinin öldürüldüğü bildirilmişti. İngiliz tıp dergisi The Lancet’in 2004 yılında hazırladığı bir raporda “Mart 2003’te başlayan işgalin 100 bin kişinin canına mal olduğu” ifade edilmişti. Irak’taki kayıpları sayan bağımsız kuruluş “Iraq Body Count” (IBC) ise ülkedeki kaybı 80 bin 699 ila 88 bin 126 olarak tahmin ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tedbirsizlik, ihmal: 20 cinayet

SONRAKİ HABER

taBeLâ yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...