01 Şubat 2008 00:00

BAŞYAZI

Dün sabah saatlerinde İstanbul Davutpaşa’da, yüzlerce işyerinin olduğu bir iş hanında meydana gelen patlamada 20 kişi yaşamını yitirdi, yüzü aşkın kişi de yaralandı.

Paylaş

Dün sabah saatlerinde İstanbul Davutpaşa’da, yüzlerce işyerinin olduğu bir iş hanında meydana gelen patlamada 20 kişi yaşamını yitirdi, yüzü aşkın kişi de yaralandı. Faciaya yol açan patlamanının maytap, havai fişek imal eden, kaçak çalışan bir atölyede meydana geldiği ortaya çıktı.
İstanbul’u yöneten yetkililerin verdiği ilk tepki; “Terör eylemi olup olmadığı araştırılıyor” oldu. Sonra da rahatlandı; çünkü “terör eylemi değil”miş!
Çünkü, “eğer terör eylemi değilse sorun da yok”tur; ölümler de “Allah’ın takdiri”dir! Tükiye’yi, kentleri yönetenlerin yeni “konsept”i böyle biçimlendi.
Bu arada patlamanın olduğu iş hanının 1989’da yapıldığı, binanın ve içindeki imalathanelerin de ruhsatsız, yani kaçak olarak çalıştığı ortaya çıktı.
Kentteki her metrekareden ve her vatandaştan sorumlu olan, olması gereken Büyükşehir Belediye Başkanı başta olmak üzere her düzeyden belediye yetkilileri, 19 yıldır kaçak olan bu yapı içindeki atölyelerin nasıl böyle çalıştığını açıklamak; buradaki sorumluluklarının gereğini yapmak yerine, “Bizde kayıtları yoktur. Mühürlüdürler” diyerek özrü kabahatinden büyük açıklamalar yapmakta; ama bu binada her gün onlarca atölye ve içindeki yüzlerce işçinin nasıl çalıştığını açıklamaya yanaşmamaktadırlar.
Biraz insaf ve vicdana değer verilen her yerde, böyle belediye yetkililerinin derhal istifa etmesi gerekirdi; etmeyenlerin de görevden alınması... Ama öyle değil; onlar gayet pişkince, milyonlarca insanın gözünün içine bakarak konuşmaya devam ediyorlar. El insaf, el vicdan ey yetkililer!
İşçilerin hangi koşullarda çalıştığı, ‘sigorta var mı, işçi sağlığı ve iş güvencesi kuralları uygulanıyor mu’ sorusu, burada elbette “abesle iştigal”dir. Hiçbir kaydı kuydu olmayana sorulacak sorular değil bunlar.
Çok açıktır ki; eğer bu işyerleri ruhsatsız olmasa, denetlense; çalışma koşulları işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun olsa bu patlamalar olmayacak, bu 20 kişi de yaşamını yitirmeyecekti. Dolayısıyla bırakalım başka şeyleri, mantıksal bakımdan bile ölümlerden ve yaralanmalardan kentin belediye yetkilileri birinci dereceden sorumludur. Çünkü bu patlama, onlar görevlerini yapmadıkları için olmuştur.
Olup biteni bu gerçeği görmeden, sadece atölye sahiplerini suçlayarak açıklamak, gerçek sorumluları gözlerden gizlemek anlamına gelir. “Suçlu ayağa kalk” diyecek bir yargı makamı karşısında ilk ayağa kalkması gerekenler, belediye yetkilileri; İstanbul’u yönetmek için yetki almış, oy almış, bunun için maaş alan yetkililer olmak durumundadır. Aksi halde daha çok patlamalar olur, daha çok ölümler ve yaralanmalar olur.
ÖNCEKİ HABER

Savaşa harcanan parayla 10 GAP yapılırdı

SONRAKİ HABER

‘OHAL’in yaralarını tek başına GAP saramaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...