02 Şubat 2008 00:00

Bağdat kan revan içinde!..

Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün sabah son ayların en kanlı ikiz saldırısı düzenlendi. İki saldırıda ölenlerin sayısı gazetemiz yayına hazırlandığı sırada 64’e yükselmişti.

Paylaş

Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün sabah son ayların en kanlı ikiz saldırısı düzenlendi. İki saldırıda ölenlerin sayısı gazetemiz yayına hazırlandığı sırada 64’e yükselmişti. Polis, iki saldırıyı da kadın intihar komandolarının düzenlediğini iddia ederken, başkentin merkezindeki El Gazali’de bir hayvan pazarında düzenlenen ilk intihar saldırısında 46 kişinin öldüğünü, 82 kişinin de yaralandığını belirtti.
Polis, ABD’nin geçen yıl Bağdat’a 30 bin takviye asker göndermesinden bu yana düzenlenen bu en büyük saldırıdan 20 dakika kadar sonra yine bir kadın intihar eylemcisinin Şiilerin yoğunlukta olduğu bir kuş pazarında kendisini havaya uçurduğunu, saldırıda 18 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını kaydetti. Yetkililer, son zamanlarda kadın intihar bombacılarının “öldürücü silah” olarak kullanmaya başlandığı ifade ediliyor.
Aynı pazar yerine, geçen yıl 3 kez bombalı saldırı düzenlenmişti. Kasım ayındaki saldırıda 13 kişi ölmüştü. İngiliz şirket ORB tarafından açıklanan bir raporda, Irak’ta Mart 2003’te başlayan işgalden bu yana ölü sayısının 1 milyon olduğu bildirilmişti.
ABD’nin kaybı 4 bine ulaşıyor
Bu arada ikiz saldırılardan ayrı olarak başkent Bağdat’ta bir Amerikan askerinin öldürüldüğü de bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada askerin, Bağdat’taki bir operasyon sırasında aracının bombalı saldırıya uğraması üzerine öldüğü belirtildi. Bu ölümle, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003 yılı Mart ayından beri ölen ABD askerlerinin sayısı da AFP’ye göre 3 bin 942 oldu. (DIŞ HABERLER)

‘ABD, Iraklı vekillere rüşvet öneriyor’

ABD’li yetkililerin, Irak’ın petrol ve gaz kaynaklarının Batılı tekellerce daha rahat talan edilmesinin önünü açacak Petrol Yasası’nın oylanması için her milletvekiline 5 milyon dolar rüşvet teklif ettikleri ileri sürüldü.
Iraklı bir milletvekili, Bahreynli “Ekber El Haliç” gazetesine verdiği mülakatta, bazı Amerikalı şirketlerin 5 milyon dolar önermek amacıyla bazı Iraklı milletvekilleri ile gizlice görüştüğünü öne sürdü. Adını vermeyen bu milletvekili, “Bu öneriye uygun olarak, petrol ve gaz yasası lehine oy kullanan her Iraklı parlamento üyesi 5 milyon dolar rüşvet alacak” dedi.
Iraklı vekil, Washington’un daha önce Kürt ittifakı milletvekillerini yasa lehinde yer alması için ikna ettiğini ancak yeterli sayıya ulaşmak için arayışlarını sürdürdüğünü öne sürdü. Bazı milletvekilleri yasanın onaylanmasını isterken, bazıları bu konuda bir referandum yapılmasından yana olduklarını belirtiyor.
Petrol ve gaz yasasının onaylanması için en az 138 milletvekilinin oy kullanması gerekiyor. ABD talan yasasının onaylanması için Bağdat’a büyük baskı uyguluyor. Irak hükümeti geçen şubat ayında yasa tasarısını kabul etmişti. Ancak tasarının yürürlüğe girmesi için hükümet ve parlamento tarafından onaylanması da gerekiyor. Bunun için yasa projesi Mayıs 2007’de onaylanması için parlamentoya gönderilmiş durumda. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Olmert’in kaderine Barak karar verecek’

SONRAKİ HABER

N’Djamena kuşatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...