02 Şubat 2008 00:00

‘Olmert’in kaderine Barak karar verecek’

İsrail’de, işgal rejiminin 2006 yılında iki askerinin esir alınmasını bahane ederek Lübnan’a karşı başlattığı savaştaki başarısızlıkları soruşturmakla görevli Winograd Komisyonu’nun önceki gün açıklanan raporunun sarsıntısı sürüyor.

Paylaş

İsrail’de, işgal rejiminin 2006 yılında iki askerinin esir alınmasını bahane ederek Lübnan’a karşı başlattığı savaştaki başarısızlıkları soruşturmakla görevli Winograd Komisyonu’nun önceki gün açıklanan raporunun sarsıntısı sürüyor. İsrail hükümeti ile işgal kararını “aklayan” Winograd Komisyonu’nun ağır eleştirilerine ve yükselen istifa seslerine rağmen İsrail Başbakanı Ehud Olmert görevi bırakmaya yanaşmıyor.
Son anketler İsrail halkının büyük çoğunluğunun Olmert’in istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü işaret ederken, İsrail Başbakanı’nın kaderine ise Savunma Bakanı Ehud Barak’ın karar vereceği de iddia ediliyor.
Savunma Bakanı’nın ne hükümetten ayrılmayı ne de erken seçim çağrısı yapmayı düşündüğünü belirten Barak’a yakın kaynaklar, “Fakat, Barak önümüzdeki hafta kritik bir karar verecek. Winograd Raporu’nun ışığında Barak, iktidar partisi Kadima’ya Olmert’i alternatif bir başbakanla yer değiştirmesi için baskı yapıp, yapmamaya karar verecek” dedi. Aynı kaynaklara göre Barak kararını, bugün verecek ve yarın ya da pazartesi günü açıklayacak. İşçi Partisi içerisinden bir kesim, Barak’ı hükümetten çekilerek, Olmert başbakanlığındaki hükümeti dağıtmaya zorluyor.
Önceki gün açıklanan Winograd Raporu, işgal girişiminde yapılan ciddi hatalar nedeniyle orduyu suçladı, başbakan ise aklamıştı.
Deprem benzetmesi
Diğer yandan Winograd Komisyonu’nun ağır eleştirilerine maruz kalan İsrail ordusu ise rapora sert tepki gösterdi ve “deprem” olarak niteledi. Öte yandan İsrail’de yapılan iki anket birçok İsraillinin, Başbakan Olmert’in istifasını istediğini ortaya koydu. Magar Mohot Ajansı’nca yapılan ankette işgal hezimeti nedeniyle Olmert’in istifa etmesini talep edenlerin oranı yüzde 60’ı buldu. Olmert’e destek verenlerin oranı ise yüzde 19’da kaldı.
Haaretz’in, Dialog ile ortaklaşa yaptığı ankette de benzer sonuçlara ulaşılırken, Olmert’e destek verenlerin oranındaki artış dikkat çekti. Anket, ilk Winograd Raporu’nun ardından Olmert’e verilen desteğin daha az olduğuna dikkat çekildi. Ankete katılanların üçte biri Olmert’e destek verdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ucuz Çin malının sonu mu?

SONRAKİ HABER

Bağdat kan revan içinde!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...