05 Şubat 2008 00:00

İsrail’de aylar sonra intihar eylemi

İsrail’de dün bir yıl aradan sonra ilk defa bir intihar saldırısı düzenlendi. İsrail’in “gizli” nükleer faaliyetlerine ev sahipliği yapan Dimona’daki saldırıyı birden fazla Filistinli direniş örgütü üstlenirken, İsrail de eyleme karşılık Gazze’ye saldırıya geçti.

Paylaş

İsrail’de dün bir yıl aradan sonra ilk defa bir intihar saldırısı düzenlendi. İsrail’in “gizli” nükleer faaliyetlerine ev sahipliği yapan Dimona’daki saldırıyı birden fazla Filistinli direniş örgütü üstlenirken, İsrail de eyleme karşılık Gazze’ye saldırıya geçti.
İsrail ablukasından kaçan Filistinlilerin Mısır’a geçişini engellemek için Refah Sınır Kapısı’nın tamamen kapatılmasından saatler sonra, İsrail’in güneyindeki Dimona kentinde düzenlenen intihar saldırısında ikisi intihar eylemcisi, biri de İsrailli bir kadın olmak üzere üç kişi öldü.
Eylem, geçen ocak ayından bu yana İsrail’de düzenlenen ilk intihar saldırısı olma özelliği taşıyor. İsrail ordu radyosu, intihar saldırganlarından birisinin, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmeden önce polis tarafından vurulduğunu bildirdi.
40 bin nüfuslu Dimona, İsrail’in “gizli” nükleer faaliyetlerinin merkezi.
İşgal rejimi hiçbir zaman kabul etmese de, İsrail’in nükleer silah programının Dimona’daki Negev Nükleer Araştırma Merkezi’nde yürütüldüğü biliniyor. Bu nedenle kent, Körfez Savaşı sırasında Irak Scud füzelerinin de hedefi olmuştu.
2008 eylem yılı
Bu arada saldırıları birden fazla Filistinli direniş örgütü üstlendi. İlk açıklama El Fetih’in silahlı kanadı El Aksa Tugayları’ndan geldi. El Aksa Tugayı’na bağlı “Filistin Ordusu” adlı grup, saldırıyı “Filistin Halk Kurtuluş Cephesi” (FHKC) ile ortaklaşa düzenlediklerini ifade edildi.
Bir El Fetih yetkilisi, El Aksa Tugayı’nın “Filistin Ordusu” adlı bölümünün Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile birlikte saldırıyı gerçekleştirdiğini ifade etti. İsrailli Kanal 2 televizyonu Aynı El Fetih yetkilisinin, “2008 intihar saldırıları yılı olacak” dediği de aktarıldı.
İsrail radyosu ise Hizbullah’ın televizyonu El Manar’dan naklettiği haberinde, saldırıyı 3 gruptan oluşan “Birleşik Tugaylar” adlı bir oluşumun üstlendiğini duyurdu.
“Ulusal Direniş Tugayları” adlı bir grup da, Dimona’daki intihar eyleminin sorumluluğunu üstlendi. Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ise saldırıyı “kahramanca davranış” olarak niteledi.
Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas ise saldırıyı kınadı.
Gazze’ye saldırı
Diğer taraftan Dimona’da düzenlenen intihar saldırısının hemen ardından İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir araca füze saldırısı düzenledi.
Filistinli yerel kaynaklar, Beyt Lahya’daki saldırıda, araçta bulunan ve Halk Direniş Komiteleri’nin askeri kanadı Selahaddin Tugayları’nın önemli liderlerinden Ebu Es-Said’in öldüğünü bildirdiler. Füze saldırısında 3 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.
İsrail’de ayrıca, sağcı-dinci koalisyon hükümetinin şeriatçı ortaklarından Şas Partisi’nin Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Eliyahu Yişai ise intihar eyleminin ardından, hükümeti Filistin Ulusal Yönetimi ile görüşmeleri derhal durdurmaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’de Süper Salı günü

SONRAKİ HABER

Duyarsızlaşan toplumun alışkanlıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...