05 Şubat 2008 00:00

ABD’de Süper Salı günü

ABD’de bugün, 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde partilerin adaylarının belirlenmesinde büyük rol oynayacak ve 20’den fazla eyalette düzenlenecek “Süper Salı” ön seçimleri yapılacak.

Paylaş

ABD’de bugün, 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde partilerin adaylarının belirlenmesinde büyük rol oynayacak ve 20’den fazla eyalette düzenlenecek “Süper Salı” ön seçimleri yapılacak.
“Süper Salı” ön seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti adayı konusunda daha net gözükürken, Demokratlarda ise rekabet sürüyor. Cumhuriyetçilerde Senatör John McCain, rakiplerine göre bir adım önde. Demokrat Parti’de Senatör Hillary Clinton-Barack Obama yarışının, “Süper Salı”dan sonra da sürmesi daha güçlü bir olasılık.
Nitekim Süper Salı’nın hemen öncesinde, Demokratlarda siyah Senatör Barack Obama anketlerde eski first-lady Hillary Clinton’a yetişti. Birkaç farklı ankete göre Demokratlar arasındaki yarış başa baş gidiyor.
Hillary, son kampanya konuşmalarında Obama’yı Amerikan halkını yanıltan açıklamalar yapmakla suçlarken, deneyime vurgu yaptı. “Değişim” sloganını işleyen Obama ise Demokrat Parti’yi zafere götürecek ismin kendisi olduğunu savundu.
McCain rahat
Yine son anketlere göre Cumhuriyetçi Parti’de ise Arizona Senatörü John McCain oldukça rahat.
En yakın rakibi eski Vali Mitt Romney’in açık farkla önünde olan McCain, eğer bir sürpriz olmazsa Süper Salı’nın ardından partisinin tek aday adayı olarak kalabilir.
CBS / New York Times anketinde, Mc-Cain’e yüzde 42, Romney’e ise yüzde 23 oranında destek verildiği görüldü. USA Today/Gallup anketinden de McCain, yüzde 24’e karşı yüzde 42 ile önde çıktı. Diğer iki Cumhuriyetçi aday; eski Vali Mike Huckabee ve Milletvekili Ron Paul ise daha geride kaldı.
McCain, “ABD’nin güveni için” oy istedi. McCain’e göre “daha muhafazakar” Romney ise McCain’in “muhafazakar bile olmadığını” savunarak, Cumhuriyetçilerden kendisini desteklemelerini istedi. (DIŞ HABERLER)

Süper Salı nedir?

ABD başkanlık ön seçimlerinin kaderini belirleyecek olan Süper Salı’da toplam 24 eyalette ön seçim yapılacak. Seçimlere Demokrat delegelerin yüzde 52’si, Cumhuriyetçilerin ise yüzde 41’i katılacak.
Demokrat delegeler, ağustos sonunda Denver kentinde yapılacak parti konvansiyonu sırasında, Cumhuriyetçi delegeler de eylül başında Minneapolis ile St. Paul’deki parti konvansiyonunda partinin başkan adayını seçecek. Süper Salı’dan sonra 20 dolayında eyalette daha ön seçimler yapılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere Taliban’ı eğitecek

SONRAKİ HABER

İsrail’de aylar sonra intihar eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...