06 Şubat 2008 00:00

ABD bütçesinde aslan payı Pentagon’a

ABD’de George W. Bush başkanlığındaki yönetim, Kongre’den rekor bütçe talep etti.

Paylaş

ABD’de George W. Bush başkanlığındaki yönetim, Kongre’den rekor bütçe talep etti. Amerikan yönetiminin 2009 yılı için Kongre’den talep ettiği 3.1 trilyon dolarlık rekor bütçede 500 milyar dolarla “aslan payı” Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bir başka deyişle işgallere ayrıldı. Beyaz Saray’ın Ekim 2008/Eylül 2009 bütçe dönemi için Kongre’den onaylanmasını istediği 3.1 trilyon dolarlık bütçe paketinde aslan payı 515 milyar dolarla Savunma Bakanlığı’nın olurken, Bush yönetimi ayrıca Irak ve Afganistan’daki savaşların finansmanı için vergi yılının ilk ayları ile yeni yönetimin geleceği Ocak 2009’a kadar 70 milyar dolar talep etti. Pentagon için talep edilen bütçe miktarında bir öncekine göre yüzde 7.5 ve 2001’den bu yana da yüzde 74 artış olduğu görüldü.
Savaştan bu yana en yüksek
Öte yandan Pentagon için istenen rakamın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Savunma Bakanlığı’nın aldığı en yüksek miktar olduğu bildirildi. Bu miktar yardımcı harcamaları ve nükleer silahlar için yapılan harcamaları kapsamazken, Bush hükümetinin göreve gelmesinden bu yana yapılan askeri harcamaların yüzde 30 oranında arttığı da kaydedildi. Ulusal ekonominin askeri harcamalar kaleminin Kore savaşında yüzde 14’lük, Vietnam savaşında yüzde 9’luk kısmı oluşturmuş olmasını göz önünde bulunduran bütçe uzmanları, Pentagon’un şu anki temel bütçesinin ulusal ekonominin yüzde 4’ünü, ABD gayrisafi milli hasılasının da yüzde 3.4’ünü oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Bütçe uzmanı Loren Thompson “Bush hükümetinin 2009 yılı savunma talebi, ABD Başkanı’nın göreve geldiği ilk dönemde karşılaştığı askeri harcamaların sürekli olarak yükselişini takip ediyor. Ancak, 2009 için talep edilen miktar savunma harcamalarının doruğu olabilir” dedi.
Makul bedel
Öte yandan ABD Savunma Bakanı Robert Gates ulusal ekonomideki askeri harcamalar kaleminin yüzde 4’ün altına düşmemesi gerektiğini savunurken, Pentagon Basın Sözcüsü Geoff Morrell de Gates’in bu rakamı, “ABD çıkarlarının dünya çapında korunması ve özgür kalması için makul bir bedel olarak gördüğünü” açıkladı. Strateji ve Bütçe Analizi Merkezi’nin Yardımcı Başkanı Steven Kosiak ise “Bu miktarda bir savunma harcamasını ulusun devam ettirebileceğinin şüpheli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Talebe karşı çıkan Kongre’de çoğunluğu elinden bulunduran Demokratlar ise ABD Başkanı’nı, bütçe açığını kapadığını iddia etmek amacıyla Irak işgalinin maliyeti ve vergi kesintileri konusunda hile yapmakla suçladı. Bush’un bütçesini “mali olarak sorumsuz” ve “ciddi biçimde aldatıcı” olarak tanımlayan Demokrat Senatör Harry Reid “Ekonomik bir durgunlukla yüz yüzeyken, Bush’un bütçesi ekonomimizi güçlendirmek için hiçbir şey yapmıyor ve orta sınıf ailelerinin karşı karşıya olduğu gerçek sorunları cevap veremiyor” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İtalya’da hükümet planı suya düştü

SONRAKİ HABER

İsrail diken üstünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa