7 Şubat 2008 00:00

Çankaya halkı bölünmeyi tartışıyor


İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan yasa tasarısı ile Kadıköy, Çankaya gibi ilçelerin de içerisinde yer aldığı kimi yerleşim yerlerinde bazı semtler ayrılarak yeni ilçeler kurulması planlanmaktadır. Taslağa göre, Kadıköy’ün bölünerek Üsküdar ve Ümraniye’den bazı semtlerle birleştirilerek yeni bir ilçe yapılması, Arnavutköy ve Esenyurt’un ilçe yapılması düşünülmekte, Çankaya ilçesi ise proje kapsamında değerlendirilmektedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya, İzmir, Tunceli ve Kadıköy’ü istiyorum” söylemine de denk düşen yeni yasa taslağını Çankaya Muhtarlar Derneği Başkanı ve Harbiye Mahalle Muhtarı Özgür Özdemir ve Şehir Plancılar Odası Ankara Şube Başkanı Serdar Karaduman ile değerlendirdik.

Özgür Özdemir (Çankaya Muhtarlar Derneği Başkanı-Harbiye Mahalle Muhtarı)

Kadıköy, Çankaya gibi kimi ilçelerin bölünmek istenmesi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Mevcut sınırları belli muhtarlıklar var. Muhtarlıklar sınırları dahilinde alanlarına hakim olabilecek konumdalar. Sorunların çözümü için seçim çevrelerinin değiştirilmesi yerine muhtarlık bütçelerinin yeniden planlanması çözüm olabilir. Seçim çevrelerinin yeniden düzenlenmesi belediyecilik hizmetlerinin kalitesini artırmaz.
Bu düzenlemenin gerekçesi yerleşim yerlerinin nüfus yoğunluğu ve yerleşim alanlarının genişliği ise bu gerekçe ikna edici değildir. Böyle bir düzenleme için muhtarlıkların görüşü alınmamıştır. Yerellerden bir altyapı çalışması yapılmamıştır. Bu uygulama antidemokratiktir, otoritenin merkezden uygulanmasıdır, siyasi amaçlı bir çalışmadır.
Uygulamayla seçilmişin sayısını artırmak amaçlanıyorsa ve seçilmişlerin sayısının artırılması ile belediyecilik hizmetlerinin de nitelikli hale geleceği düşünülüyorsa bunu anlamak mümkün değildir. Metropollerde yeterince seçilmiş vardır ve seçilmişler değerlendirilerek, en küçük birimlere kadar hakim olan muhtarlıklar ile ortaklaşa çalışmalar yapılarak sorunların giderilmesi sağlanmalıdır.
Bizim ülkemizde özellikle belediyecilikte benden olan ve olmayan ayrımları vardır. Belediye hizmetlerinde böyle bir ayrım olamaz. Vergi toplanılan halka karşı yönetimlerin hizmet sorumluluğu vardır. Siyasi tarafkirlik ile belediyecik yürütülemez.
Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere belediyecilik günü kurtarma mantığı çerçevesinde sosyal devleti yok eden, ianecilik ve yardımlarla insan haysiyetini yok sayan politikalar uygulanmaktadır. Bu tür gösterişe dönük, insan onurunu zedeleyen politikalarla geleceğimiz yok edilmektedir.

Yerel seçimlerde, seçim çevrelerinin yeniden düzenlenmesi belediyecilik hizmetlerinin niteliğinin artmasında yarar sağlar mı?
Muhtarlık olarak alamadığımız hizmetlerin ağırlıklı sorumluluğu büyükşehir belediyesine aittir. Yeni bir düzenleme gerekiyorsa büyükşehir belediyesinden başlanılması gerekir. Bölge olarak caddelerimizin durumu ortadadır. Asfalt, kaldırım ve budama işleri aksamaktadır. Bu konularda büyükşehir belediyesine pek çok başvurumuz oldu ama sorunlarımız büyükşehir belediyesince çözüme kavuşturulmadı.

Mahallenizin acil çözüm bekleyen sorunları nelerdir?
Kanalizasyon şebekelerimiz çok sorunludur, caddeler bakım istemektedir ve budama hizmetlerinin düzenli olarak yürütülmesi gerekmektedir. Bu hizmetler ise büyükşehir belediyesinin sorumluluğundadır. (Ankara/EVRENSEL)

Böyle bir yeniden yapılanma yurttaşların katılımı ile sağlanmalıdır.

Serdar Karaduman (Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı)

Kadıköy, Çankaya gibi kimi ilçelerin bölünmek istenmesi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Olay siyasi etik açıdan değerlendirilirse, yönetim erkini oluşturan siyasilerin seçim başarılarını maksimize etme tutumudur. Artan nüfus ve yerleşim alanlarının genişliği düşünüldüğünde, yurttaşların katılımı esas alınarak yerel yönetimler ölçeğinde yeniden belirleme yapılabilir. Ancak, bir siyasi partinin seçim başarısını yükseltmeye yönelik bir politikanın aracı olarak değerlendirilmemesi, insanların daha az hizmet alacağı bir yapıya dönüştürülmemesi gerekir. Böyle bir yeniden yapılanma yurttaşların katılımı ile demokratik süreç işletilerek sağlanmalıdır. Aksi durumda insanlar kent yönetimine yabancılaşacaklardır.
Sizce Ankara’nın en acil çözüm gerektiren kentsel sorunları nelerdir?
Ankara’nın temel sorunlarından birisi ulaşım sorunudur. Toplu taşıma ve yayayı esas alan bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Ankara’da belediye, insanı yok sayan, özel araçlara önem veren, alt ve üst geçitlerle sorunu çözümsüzlük aşamasına getirmiştir. Yine kentsel dönüşüm sorununa insanca yaşanacak koşullarda, barınma hakkını gözeten bir çözüm üretilmelidir. Kentteki yaşanabilirlik seviyesi bakımından su sorunu bilimsel yöntemlerle, gelecekteki 20-30 yıllık ihtiyaçlar dikkate alınarak çözüm üretilmelidir. Günü kurtaran çözümler çözüm olmaktan çıkmakta, sorunu derinleştirmektedir.

Çankaya ilçesinin bölünmek istenmesi konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Bölünme işinde hedef haline getirilen yerlerden birisi de Çankaya’dır. Belediyecilik hizmetleri açısından burada yaşayan halkın böyle bir talebinin olup olmadığı gözetilmeli, gerekirse referanduma gidilmelidir. Çankaya, Cumhuriyetin ve ilerlemenin simgesi haline gelmişken, kentsel hizmet kalitesi bu duruma uymamakta, hak ettiği kentsel hizmet kalitesine erişememektedir. Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin farklı partilerden olması sorunun tek sebebi değildir. Bu tür çelişkilerin çözüldüğü deneyimler mevcuttur. Ulaşım, su vb. tüm kentsel sorunlar için doğru çözümler üretmek mümkündür. Bu hizmet kalitesi ile Çankaya Ankara’nın gelişmiş, öncü ilçesi olma pozisyonunu yitirme noktasındadır. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et