09 Şubat 2008 00:00

Korucu çocuklarına sınavsız kadro!

İşsizlik ve yoksulluğun sefalet sınırlarını zorladığı bölgede, korucu çocuklarının KPSS’ye girmeden memur kadrolarına atandığı ortaya çıktı.

Paylaş

İşsizlik ve yoksulluğun sefalet sınırlarını zorladığı bölgede, korucu çocuklarının KPSS’ye girmeden memur kadrolarına atandığı ortaya çıktı.
AKP Batman milletvekili, 12 korucu çocuğunun Nüfus, Maliye ve Sağlık müdürlüğü kadrolarına alındığını açıkladı. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise Anayasa’ya aykırı diyerek inceleme yapacaklarını söyledi. Bölgedeki kamu emekçileri sendikaları da uygulamayı eleştiriyor.
AKP’li vekil itiraf etti
Bir süredir Batman’da tartışılan köy korucularının çocuklarının sınavsız memur kadrosuna alınması iddiası AKP Batman Milletvekili M.Emin Ekmen’in “Onlar da bizim insanımız. Batman’da bu yıl toplam 12 korucu çocuğu işe yerleştirildi” itirafıyla kesinlik kazandı. Milletvekili M.Emin Ekmen, İçişleri Bakanlığı’nca yürürlüğe konulan yasa çerçevesinde Batman’da Maliye, Sağlık ve Nüfus Müdürlüğü’ne toplam 12 korucu çocuğunun yerleştirilmesine imkan tanındığını söyledi. AKP’li milletvekili, “Bunlar da bizim insanımız. Eğer şehit ailelerine böyle bir imkan tanınıyorsa, koruculara da verilmesi normaldir” sözleriyle uygulamayı savundu.
Öte yandan korucu çocuklarının henüz askerliklerini bile yapmadan kadroya alındıkları da iddialar arasında. Halbuki sadece resmi rakamlara göre bile Batman’da 17 bin işsiz bulunduğu belirtiliyor.
DTP’li Yıldız: İnceleyeceğiz
DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise Evrensel’e yaptığı açıklamada uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna işaret ederek tepki gösterdi. Yıldız, “Emekçi çocuklarını sınavlarla yarıştıracaksın diğer taraftan da üretime hiçbir katkısı olmayan, bölgede yıllardan beri en temel problemlerden birisi haline gelmiş bir yapıyı ödüllendireceksin. Bu ancak ucube demokrasiye sahip ülkelerde olabilecek gelişmelerdir. Bu ciddi bir eşitsizliktir. Çeteleşmeye doğru giden koruculuk sistemini ödüllendirmektir. Hükümetin bölgenin geleceğini koruculuk sistemi üzerine inşa etme arayışının devam ettiğinin bir göstergesidir. Kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bunu halkımızla paylaşacağız ve gerekli yasal girişimlerde de bulunacağız. Batman’da gerekli incelemeyi yaptıktan sonra da kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.
Kamu emekçileri tepkili
KPSS’ye girdikleri ve yüksek puanlar aldıkları halde kadroya alınmayan on binlerce kamu emekçisi dururken korucu çocuklarına böyle bir hak tanınması kamu emekçileri tarafından da tepkiyle karşılandı. KESK Batman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Aziz Aksin, “Daha önce böyle bir uygulama olacağı Batman’da tartışılıyordu. Bunun gerçekleştiğini AKP’li milletvekili açıklamış oldu. Bu kesinlikle eşitlik ilkesine aykırıdır. İşsizlik oranının bu kadar yüksek olduğu ve gençler bir işe girebilmek için gecesini gündüzüne katarak çalıştığı bir ortamda toplumun herhangi bir kesimine ayrıcalık tanınmasını doğru bulmuyoruz. Hukuki değildir. Toplumdaki adalet duygusunu zedeleyecek bir uygulamadır. Emeğe karşı da yapılan bir saldırı, emeğiyle sınava hazırlananlara da haksızlıktır” dedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şube Başkanı Deniz Topkan da yılda 1 milyonun üzerinde insanın sınava umut bağlayarak KPSS’ye girdiğini hatırlatarak, uygulamanın haksız olduğuna dikkat çekti. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

‘Kürt sorunu ve anayasal çözüm’ konferansı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...