9 Şubat 2008 00:00
Kürt sorunu ve anayasal çözüm konferansı
GÜNÜN YAZILARI
Türkiye Barış Meclisi, Türkiye Barışını Arıyor Konferansının ardından, Yeni Anayasa Sürecinde Demokratikleşme ve Kürt Sorunu konulu ikinci büyük konferansını bugün gerçekleştirecek.
Konferans hakkında gazetemize bilgi veren Türkiye Barış Meclisi Üyesi Aydın Çubukçu, konferansta, Kürt sorununun çözümüne ilişkin yer alması düşünülen unsurların, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana sürdürülen temel politikalarla birlikte tartışılacağını belirtti. Çubukçu, bütün bu tartışmalara bağlı olarak da yerel ve bölgesel sorunların ele alınacağını, sorunların şiddet dışı yöntem ve araçlarla çözülebilmesinin konferanstaki tartışmaların ana eksenini oluşturacağını aktardı. Çubukçu şunları söyledi: Geçen yıl ocak ayında başlayan Türkiye Barışını Arıyor Konferansı ile başlayan ve belli bir ivme kazanan barış çalışmaları yaygın bir biçimde tartışılıyor. Bugün artık bir kurumlaşmaya yönelinmiştir. Barış Meclisi, bu kurumlaşmanın önemli adımlarından biridir ve şimdi bu konferansla Barış Meclisinin izleyeceği yol düşünsel bakımdan da netleşmiş olacaktır.
Sonuç bildirgesi
Kürt sorununa anayasal çözüm olanaklarının tartışılacağı iki günlük konferansın ardından bir de sonuç bildirgesi yayınlanacak. Sonuç bildirgesi, Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM ve tüm kesimlere ulaştırılarak ortak bir müzakere süreci başlatılacak.
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezinde bugün saat 10.00da başlayacak olan konferansın programı şöyle:
9 ŞUBAT
1. Oturum: Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Prof Dr. Cengiz Güleçin açılış konuşması ile başlayacak olan konferansın ilk oturumu Cumhuriyetin Kuruluşundan İtibaren Kürt Politikaları konulu oturumla başlayacak. Prof. Dr. Mete Tunçay başkanlığında yapılacak olan birinci oturuma, araştırmacı Ayşe Hür, Murat Belge, Tarık Ziya Ekinci ve Prof. Dr. Cemil Koçak katılacak.
2. Oturum:: İkinci oturum Anayasal Vatandaşlık başlığı altında gerçekleşecek. Prof. Dr. Yücel Saymanın başkanlık edeceği oturuma DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, Prof. Dr. Haldun Gülalp, Akın Özçer, Dr. Vahap Coşkun ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet İnsel katılacak.
3. Oturum:: 9 Şubat öğleden sonra gerçekleşecek olan 3. oturum, Bölgesel Yönetim adı altında gerçekleşecek. Ayhan Bilgenin başkanlık edeceği oturuma, DEP eski Miletvekili Hatip Dicle, Prof. Dr. Oktay Uygun, KONDA Genel Müdürü Tarhan Erdem, Dr. Cengiz Aktar katılacak.
4. Oturum: 9 Şubat günü yapılacak olan konferansın son oturumu ise, Kadın Hareketi ve Barış başlığı altında gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancının oturum başkanlığını yaptığı toplantıya, Diyarbakır Kadın Platformu Üyesi Sara Aktaş, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatmagül Berktay, SES MYK Üyesi İlknur Başer, Edebiyatçı Sennur Sezer katılacak
10 ŞUBAT
1. Oturum: Sabah 10.00da başlayacak olan ilk oturum, Kültürel Halklar ve Kimlikler başlığı ile gerçekleşecek. Ercan Karakaşın başkanlığını yapacağı oturuma eski Milletvekili Kamil Ateşoğulları, Barış Meclisi Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Füsun Üstel, Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Baskın Oran katılacak.
2. Oturum: Saat 13.00da başlayacak olan ve İhtilafların Şiddet Dışı Yöntemlerle Çözümü başlığıyla yapılacak ikinci oturumu
Prof. Dr. Mithan Sancar yönetecek. Oturuma TESEVden Dilek Kurban, Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Yazar Aydın Çubukcu, Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Vatan Gazetesi Yazarı Ruşen Çakır, DEP eski Milletvekili Leyla Zana katılacak.
Forum:
Konferansın son gününde öğleden sonra Saat 15.00te Moderatörlüğünü Hakan Tahmaz ve Necmiye Alpayın yapacağı forum düzenlenecek. Foruma emek meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti genel merkez temsilcileri katılacak. (İstanbul/EVRENSEL)
Mustafa Akyol
Evrensel'i Takip Et