09 Şubat 2008 00:00

Sendikalaşmanın yolları taşlı

Türkiye’nin birçok bölgesinden, özellikle sanayi merkezlerinden gelen haberler, son aylarda binlerce işçinin örgütlendikleri için ya da ekonomik sıkıntı iddiaları nedeniyle işlerinden edildiklerini gösteriyor.

Paylaş

Türkiye’nin birçok bölgesinden, özellikle sanayi merkezlerinden gelen haberler, son aylarda binlerce işçinin örgütlendikleri için ya da ekonomik sıkıntı iddiaları nedeniyle işlerinden edildiklerini gösteriyor. IMF’nin ve patron örgütlerinin istekleri doğrultusunda işçi haklarında kısıtlama yapılırken aynı zamanda patronların “ayakları altındaki çakıl taşları” temizleniyor. İşçiler ücretsiz izinlerle ve işten atmalarla cezalandırılıyor.
İşçiler örgütlenmek istiyor
Yaşanan sıkıntılardan kurtulmak için sendikal örgütlülüğü seçen işçiler de işten atmalarla karşılaşıyorlar. Bu bölgelerden biri de sanayi kenti olan Kayseri. Son aylarda yüzlerce işçi örgütlendikleri için işten atıldılar. Yaklaşık bir yıl önce kurulan bağımsız Tüm Tekstil-İş Sendikası sürdürdüğü örgütlenme çalışmaları sonucu yüzlerce üyesinin işten atıldığını duyurdu. Sendika merkez yöneticisi ve şube başkanı Abdullah Demir ile yaptığımız görüşmede çok kısa bir sürede 700’ün üzerinde işçiyi 11 civarı fabrikadan üye yaptıklarını ve işçilerde örgütlenme arzusunu gördüklerini söyledi. Yasal zorluklarla karşılaşmalarının morallerini bozduğunu aktaran Demir, “Fakat bizi memnun eden tek şey işçilerin şikayetlenmemesi” diyerek örgütlenme çalışmalarına devam etmek istediklerini söylüyor. “Tekstil işkolunda birçok sendika varken neden başka bir sendika?” diye sorduğumuz Demir, işçilerin var olan sendikalara güveninin kalmadığını, en azından Kayseri’dekilerin teslimiyetçi olduğunu düşündüklerini ve gelen talep doğrultusunda da kendilerinin bu adımı attıkları cevabını veriyor.
Namaz kıldı, işten atıldı
İşçilerin ciddi ekonomik ve patron baskısı altında örgütlenmesi için çabaladıklarını ifade eden Demir, örgütlenerek çoğunluğu aldıkları MİMATAŞ İplik Fabrikası’nda patronun asılsız iddialarla sendikalı işçileri işsiz bıraktığını söyleyerek, patronun öncelikle maaşlarını geciktirdiği işçilerin mağduriyetini gidermesini istedi. Benzer biçimde Refah Partisi eski İl Başkanı Ahmet Hasyüncü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin akrabalarının ortak olduğu söylenen BEŞLER tekstilde de sendikalaştığı için işten atılan işçiler, Abdullah Demir’in deyimiyle uydurma gerekçelerle tazminatsız atılarak işsizler ordusuna katıldılar. Sendikal faaliyeti ile değil de namaz kıldığı ve işi aksattığı iddia edilerek Ali İpek isimli işçi İş Kanunu’nun 25/2 maddesi uyarınca tazminatsız işten atılmış.
Demir, yasal zorluklara karşı örgütlenmeye devam etmek istediklerini aktararak, işten atmalara, ücretsiz izinlere, sendikasızlaştırmaya, düşük ücret dayatmalarına karşı kamuoyunun desteğini almaya çalışarak eylem ve etkinlikler yapmayı planladıklarını söyledi. Organize sanayideki işçilere de örgütlenmeleri için çağrı yapan Demir, sendikal faaliyet sürdürdükleri işyerlerindeki işçilerin de kenetlenerek geri adım atmamaları çağrısını yapıyor. (Kayseri/EVRENSEL)
Yakup Aslandoğan
ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de Alevilik paneli tartışılıyor

SONRAKİ HABER

‘AKP’ye oy verenler bir kez daha düşünsün’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...