11 Şubat 2008 00:00

Taşeronluğa övgü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’nde (GOP) Türkiye’nin önemini “Türkiye’nin artan değeri, sadece Ortadoğu ile kısıtlı değil. Balkanlar’da, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nde, ayrıca Afganistan, Pakistan, Orta Asya ve Afrika’da da Türkiye bir numaralı partner ve istikrarla olumlu değişimin bir arabulucusu haline gelmiştir” sözleriyle anlattı.
Erdoğan, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi için “Türkiye değişimin sembolüdür” başlığıyla yazdığı makalede, coğrafi konumunun global güvenlik için bir tehdit oluşturmaması gereken Ortadoğu bölgesinde Türkiye’yi, bu bölgedeki krizlerin çözümünde etkili Batılı bir stratejinin merkezi aktörlerinden biri konumuna getirdiğini savundu.
Türkiye’nin değişen ve huzursuzluklarla çalkalanan Ortadoğu’daki rolünün Batı’ya yönlenmesine bağlı olduğunu ileri süren Erdoğan, “Çoğu Müslüman olan halkıyla demokratik ve laik bir ülke olan” Türkiye’nin, serbest pazar ekonomisi prensiplerinin ve reformların uygulanmasında olağanüstü tecrübelere sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin dünyada İslamiyet, demokrasi ve modernliği birbiriyle bağdaştırabilen ender ülkelerden, hatta bu konuda tek ülke olduğunu savunan Erdoğan, Ortadoğu ülkeleriyle olan ortak tarihi nedeniyle Türkiye’nin barış ve işbirliği için özel bir motivasyona da sahip olduğunu iddia etti.
Bu nedenle Türkiye’nin, yerel ekonominin geliştirilmesi için bir lokomotif, güvenlik ve istikrar için de önemli bir unsur olmaya çalıştığına işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin, bölgede demokrasi ve bir hukuk devleti düzeni için çaba harcadığının, bu amaçla da G-8 ülkelerinin “Daha büyük bir Ortadoğu ve Afrika” girişimini başından bu yana desteklediğinin ve İspanya ile birlikte “Medeniyetler İttifakı”nı oluşturduğunun altını çizdi.
Filistin-İsrail ilişkileri
Arap-İsrail ilişkilerinde de Türkiye’nin tüm taraflarla mükemmel ilişkilere sahip olması nedeniyle çok iyi bir konumda olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bunun, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın geçen yıl kasım ayında TBMM’de yaptığı konuşmalardan görüldüğünü, Türkiye’nin, bu özel durumunu kullanarak Annapolis’te kararlaştırılan hedeflerin uygulanabilmesi için Ortadoğu barış sürecini aktif şekilde desteklemeye devam edeceğini kaydetti.
Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ve İran gibi komşu ülkelerle ilişkilerinin de olumlu yönde gelişmekte olduğunu, bu ülkeleri uluslararası bir işbirliğine dahil etmenin faydalı olacağına inandıklarını belirtti. Bu nedenle Suriye’nin Irak, Lübnan ve Ortadoğu barış süreciyle ilgili tam bir işbirliği yapması konusunda çaba harcadıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin, İran’ın nükleer programıyla ilgili de bir arabuluculuk görevi üstlendiğini ve bu konuyu İran yönetimiyle görüşmek için her fırsatı değerlendirdiğini kaydetti.
AB üyeliği
Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının bu rolü tüm taraflar adına daha da güçlendireceğine şüphe olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin demokratik değerleri yaymasıyla birlikte bunun Ortadoğu ve diğer birçok ülkede yankı bulacağının altını çizdi. Erdoğan makalesinde, “Aynı zamanda AB de Türkiye ile birlikte, bugüne kadar hayal ettiği gibi gerçek bir global aktör olacaktır” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et