14 Şubat 2008 00:00
Alsancak Garı, EXPO 2015e kurban ediliyor
GÜNÜN YAZILARI
Tarihi Türkiyedeki demiryolları kadar eski olan Alsancak Garı, EXPO 2015 Fuarında İzmire gelecek heyetin çalışmalarına kurban ediliyor. Heyetin çalışmalarını yürütülebilmesi için doğal SİT alanı olan garda inşaat çalışmaları başlatıldı. Garın içine kolonlar atılarak özel bölmeler oluşturulurken, boya, badana ve zeminde kazı çalışmaları da başlatıldı. Doğal SİT alanı olan garda yürütülecek her türlü çalışma için Anıtlar Yüksek Kurulundan izin alınması gerekirken, çalışmaları, yetkili kurumlardan ne TCDD, ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Garın doğal yapısına zarar veren çalışmalar sadece 3 gün kentte kalacak Uluslararası Sergiler Merkezi (BİE) Heyeti ile kente gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül için yürütülüyor.
Kimse ilgilenmiyor
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz TCDD Alsancak Garı yetkilileri, çalışmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha önce EXPO çalışmalarını birebir yürüttüğünü açıklarken, belediye yetkilileri, gardaki düzenlemelerin tüzel bir kişilik tarafından yürütüldüğünü iddia etti. Yetkililer, konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını ileri sürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce de EXPOnun yer belirlemesi konusunda doğal SİT alanı olan İnciraltını seçmiş ve buradaki tarım arazilerini imara açmıştı.
Suç duyurusunda bulunacak
Avukat Arif Ali Cangı, koruma altına alınmış taşınmazların restore edilmesi için Anıtlar Kurulundan izin alınması gerektiğini belirterek, Takipçisi olacağız. İzinsiz çalışma tespit edilirse suç duyurusunda bulunacağız dedi. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz EXPO Heyetini İzmire geldikten sonra protesto edeceklerini söyledi. (İzmir/DİHA)
1858de hizmete açıldı
Alsancak Garı, Türkiye tarihi kadar eski bir geçmişe sahip. Robert Wilkin adlı İzmirli İngiliz tüccar ile dört ortağı, 1855te İzmir-Aydın demiryolu için imtiyaz talebi ile Osmanlı yönetimine başvurmuş ve 1856da imzalanan sözleşme ile bu imtiyazı almışlardı. 1857de şirket el değiştirmiş ve İzmirden Aydına Osmanlı Demiryolu adını almıştı. 1857de Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılan demiryolunun başlangıcında yer alan Alsancak (o günkü adıyla Punta) Garı, 1858de hizmete açıldı. Geçtiğimiz yıllarda özelleştirilmesi gündeme gelen Alsancak Garı, metro çalışmaları nedeniyle iki yıldır tren seferlerine kapalı.
TCDD parça parça satılıyor
Emine Uyar
AKP Hükümeti, kamuya ait taşınmazları hızla satmaya devam ediyor. Demiryollarında altyapıya gerekli yatırım yapılmadan sefere konulan hızlı trenlerin meydana getirdiği kazalar gündemde iken, hükümet, bir taraftan da demiryollarına ait birimleri atıl olup olmadığına bakmaksızın satıyor.
Son olarak TCDD 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Kahramanlar Mekanik Sinyal Şefliğinin bulunduğu alan bir tekstil firmasına satıldı.
Basmane Garının yakınında bulunan Mekanik Sinyal Şefliğinde çalışan işçi ve memurlar, işyerlerinin satıldığını önceki gün sabah işyerine gelen firma yetkililerinden öğrendiler.
Tren yolları ile karayollarının kesiştiği açılır-kapanır geçitlerin bakım ve onarımını yapan ve seyrüsefer emniyeti açısından önemli bir bölüm olan Mekanik Sinyal Şefliğinin bina ve araç-gereçlerinin bulunduğu 611 metrekare alan, 630 bin YTLye Arı Tekstil Firmasına satıldı.
Demiryollarında örgütlü BTS tarafından konu ile ilgili olarak yapılan araştırmada, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından söz konusu yerle ilgili olarak 22 Ekim 2007 tarihinde ihalenin yapıldığı ve 31.12.2007 tarihinde tapu devrinin gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Şefliğin bağlı bulunduğu müdürlükten bilgi isteyen sendikacılara, müdürlük yetkilileri tarafından kendilerinin de konu ile ilgili bilgilerinin olmadığı söylendi.
Amaç talan ve tasfiye
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz BTS İzmir Şube Başkanı Kemal Akkaş, taşınmaz malların atıl hale gelen kısmının satılması gibi bir yönetim kurulu kararının olduğunu belirterek, Demiryollarına ait sabit tesisleri önce atıl hale getirip sonra da satıyorlar. Ancak buradaki durum diğerlerinden farklı. Çalışır haldeki bir birimin üzerinde bulunduğu alan satılıyor dedi. TCDDnin garları da sattığını hatırlatan Akkaş, Balıkesir Garı için belediye ile bir protokol imzaladılar. Kayseri Garı satılmıştı. Orası ile ilgili olarak dava açtık ve satış iptal edildi ama bu sefer iptal gerekçelerine göre bir satış sözleşmesi yapıyorlar. Burada niyet, burayı talan etmek, tasfiye etmek dedi. Halen 9 işçi ve 4 memurun çalıştığı işyeri ile ilgili olarak başmüdürlükten gelen heyetin satılan alanın sınırlarını tespit etmeye çalıştığını ifade eden Akkaş, burada çalışanların görev sahasının Bandırmadan Denizliye kadar uzandığını belirtti. Birimin söz konusu alandan taşınması durumunda trenle bağlantısının kesileceğini söyleyen Akkaş, Avukatımızla görüşüp yargı yoluna gideceğiz. Satışın iptalini isteyeceğiz dedi.
Konu ile ilgili olarak aradığımız TCDD 3. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu alanın ihale yolu ile ihtiyaç fazlası olduğu için müdürlük tarafından satıldığını söylemekle yetindiler. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et