15 Şubat 2008 00:00

Yaşayan müze ‘Milli Kütüphane’

1946 yılında kurulan Milli Kütüphane, 600 yıllık ilk Türk Ansiklopedisi’nden İstanbul’un fethi sırasında Ayasofya’da bulunan İncil’e kadar pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor.

Paylaş

1946 yılında kurulan Milli Kütüphane, 600 yıllık ilk Türk Ansiklopedisi’nden İstanbul’un fethi sırasında Ayasofya’da bulunan İncil’e kadar pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Bir milyonun üzerindeki kitaba da ev sahipliği yapan Milli Kütüphane’de, 3 milyon parçadan oluşan koleksiyon ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
Milli Kütüphane Müdürü Başkanı Tuncel Acar, Türkiye’deki Milli Kütüphane’nin içerdiği eserleriyle yaşayan bir müze olduğunu ve ülkenin tarihi belleğini oluşturduğunu söyledi. Milli Kütüphanelerin iki önemli görevinin; yayınları okuyucu hizmetine sunmak ve gelecek kuşlaklara aktarmak olduğunu söyleyen Acar, “Milli Kütüphane olmasa, 50 yıl önce Türkiye’de ne çıktığı bilinemez. Bu amaçla bütün kaynaklarımızı bibliyografik künye bazında bilgisayar ortamında saklıyoruz. Bu, araştırmacı için büyük kolaylık sağlıyor” diye konuştu.
900 yıllık İncil
Acar, yaklaşık 40 bin metrekarelik kullanım alanı olan Milli Kütüphane’nin çeşitli materyallerden oluşan toplam 2 milyon 716 bin 929 adetlik büyük bir koleksiyona sahip olduğunu belirtti. Bu koleksiyonun içinde 1 milyon 150 bin adet basma eserin, 55 bin eski harfli Türkçe basma kitabın yer aldığını kaydeden Acar, ‘nadir eser’ kapsamına giren 26 bin 419 adet el yazması eserlerin de kütüphanede saklandığını söyledi. Milli Kütüphane’de sadece İslam yazmalarının değil, yabancı yazmaların da olduğunu vurgulayan Acar, koleksiyonda 900 yıllık bir İncil’in olduğunu ve duyarlı bir vatandaş tarafından 10 bin dolara satın alınarak Milli Kütüphane’ye bağışlandığını, ancak herkesin aynı duyarlılıkta olmadığını söyledi.
İlk renkli Türk filminin afişi
Milli Kütüphane’de meraklısı için 100 bine yakın pul, Cumhuriyet’in ilk yıllarında çıkmış paralar, sinema film afişleri gibi kitap dışı materyaller de bulunuyor. Tanburi Cemil Bey, Zeki Müren, Barış Manço gibi sanatçıların taş plaklarının saklandığı Mili Kütüphanede, ilk renkli Türk filmi “Halıcı Kız”ın afişi bulunuyor. (ANKA)
ÖNCEKİ HABER

İki yeni dinozor türü belirlendi

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...