15 Şubat 2008 00:00

İki yeni dinozor türü belirlendi

Nijer’deki Sahra Çölü’nde ortaya çıkarılan fosillerin, önceden bilinmeyen 2 yeni etobur dinozor türüne ait olduğu öğrenildi.

Paylaş

Nijer’deki Sahra Çölü’nde ortaya çıkarılan fosillerin, önceden bilinmeyen 2 yeni etobur dinozor türüne ait olduğu öğrenildi.
“Acta Palaeontologica Polonica” dergisinde yayımlanan yazıya göre, Amerikalı araştırmacılarla çalışan Bristol Üniversitesi’nden bir araştırmacının tanımladığı bu iki yeni türden birinin, sırtlanlar gibi leşle beslendiği, diğerininse avcı olduğunun tahmin edildiği belirtildi.
“Kryptops palaios” ya da “gizli yaşlı yüz” adı verilen dinozorlardan birinin yaklaşık 8 metre uzunluğunda olduğu ve üzerinde boynuzumsu bir kaplamanın bulunduğu açıklandı. Bu dinozor türünün Güney Amerika ve Hindistan’da “abelisaurids” olarak bilinen dinozor grubu üyeleri gibi kısa ve zırhlı çenesiyle leşlerin iç kısımlarını yiyebildiği kaydedildi.
12 metre uzunluğunda
“Eocarcharia” ya da “kötü bakışlı şafak köpek balığı” adı verilen diğer tür ise, en büyük yırtıcı olarak bilinen “tyrannosaurus rex” gibi yırtıcıların bulunduğu “carcharodontosaurids” grubundan ve 12 metre uzunluğunda. Bu yırtıcı tür, sahip olduğu bıçak gibi keskin dişleriyle avını parçalara ayırarak besleniyor.
110 milyon yaşındaki fosiller, Chicago Üniversitesi’nden Doktor Paul Serano tarafından 8 yıl önce Nijer’de, Sahra Çölü’nün Tenere bölgesinin batı kesiminde ortaya çıkarılmıştı. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Yaban kuşlarına yem

SONRAKİ HABER

Yaşayan müze ‘Milli Kütüphane’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...