16 Şubat 2008 00:00
Anadolu Demir Çağına ışık tutuyor
TAY Projesi kapsamında 20 bilim adamının katılımıyla 3 yılda hazırlanan Demir Çağı Envanteri yayınlandı.
Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Proje Koordinatörü Oğuz Tanındı, dünya kültür emanetlerinin önemli bir parçası olan Türkiye kültür varlıklarının bulgularının, kronolojik bir envanterinin çıkartılması ve bu bilginin uluslararası platformda paylaşılması amacıyla yürüttükleri proje kapsamında, Demir Çağı envanterini yayınladıklarını kaydetti. Tanındı, iki klasör halindeki envanterin Trakya, Ege, Anadolu ve Atatürk üniversitelerinden Demir Çağı uzmanı 20 bilim adamının katkısıyla, 3 yıllık çalışma sonucu hazırlandığını ifade ederek, Çalışmada, Anadolu ve Trakyanın en önemli uygarlık süreçlerinden biri olan, Milattan Önce 1200-330 yıllarını kapsayan Demir Çağında varlığını sürdürmüş, Geç Hitit Kent Devletleri, Urartular, Frigler, Lidyalılar ve Likyalılara ait kentlerin ve yerleşmelerin bilgileri bulunuyor dedi.
Türk Kültür Vakfının katkısıyla hazırlanan envanterde, 7 bölgeden toplam 2 bin 343 yerleşmenin ayrıntılarıyla yer aldığını kaydeden Tanındı, Çektiğimiz 185 fotoğrafla desteklediğimiz çalışmada, Demir Çağı araştırmalarına ait 1686 yayının kaynakçası ve 146 kelimelik bir Meraklısına Mini Demir Çağı Sözlüğü de bulunuyor diye konuştu.
17 bin görselle destekleniyor
Söz konusu çalışmayla, basılı ortamda 5 bin sayfaya yakın arkeolojik yerleşme verisi yayınladıklarını ifade eden Tanındı, Klasörlerde toplam 8 bin 55 yerleşme ve 2 bin 445 mağaranın çoğunluğu detaylı olan bilgileri yer alıyor ve 17 bin görsel ile destekleniyor dedi. Proje kapsamında yapmayı planladıkları çalışmalara da değinen Tanındı, şunları söyledi; 22 bin maddelik, Türkiye Arkeoloji Kaynakçasını hazırlayacağız. Bu kaynakça, Anadoluda yapılan tüm kazılar hakkında bilgi verecek. (TOPLUM YAŞAM)
Evrensel'i Takip Et