18 Şubat 2008 00:00

Batı himayesinde bağımsızlık

Dünyanın ve Avrupa’nın artık yeni bir ülkesi var. Kosovalı Arnavutlar, Batı’dan aldıkları “tam” destek ile dün Sırbistan’dan tek taraflı “bağımsızlık” ilan etti

Paylaş

Dünyanın ve Avrupa’nın artık yeni bir ülkesi var. Kosovalı Arnavutlar, Batı’dan aldıkları “tam” destek ile dün Sırbistan’dan tek taraflı “bağımsızlık” ilan etti.
Bağımsızlık Bildirgesi, Meclis toplantısında, eski milis yeni Başbakan Haşim Taçi tarafından okundu. Taçi, “Halkımızın liderleri olarak bu bildirgeyle Kosova’yı bağımsız ve egemen bir devlet ilan ediyoruz” dedi.
Eş zamanlı olarak Sırbistan Devlet Başkanı ise “ülkesinin, Kosova’nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacağını” ilan etti.
Bağımsızlık ilanıyla bölgeye dair “Pandora’nın kutusu açılıyor” yorumları yapılmaya başlandı. Uzmanlara göre Balkanlar “yeni bir şiddet döngüsünün içine” sürüklenebilir.
Belgrad: Tanımayacağız
Kosova Meclisi’nde yapılan oylamada, “bağımsızlık” ilanı oybirliğiyle kabul edildi ve liderler tarafından bildirge imzalandı.
2000’den bu yana NATO ile BM himayesinde olan Kosova’nın Başbakanı Taçi dünkü konuşmasında, “Kosova bugünden itibaren gururlu, bağımsız ve özgür olacak” dedi.
Belgrad’da ise Sırbistan’ın “ılımlı” Devlet Başkanı Boris Tadiç, “Sırbistan, şiddete başvurmayacak; ama bu karara karşı tüm önlemleri alacak” dedi. Sırp Başbakan Vojislav Kostunica ise karardan ABD’yi sorumlu tuttu ve Bush’u “sorumsuzluk” ile suçladı.
Kosova’daki ‘bağımsızlık’ kutlamaları ise önceki günden bu yana devam ediyor. Priştina merkezinde binlerce kişi, Arnavut, AB ve ABD bayraklarıyla sokaklara döküldü. Ülkenin, özellikle Sırp azınlığın yoğun olduğu bölgelerinde NATO önlemlerini artırdı.
Belgrad’da ise yüzlerce Sırp, Kosova’nın bağımsızlığına karşı gösteri yaptı. Bin dolayında gösterici, “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” sloganı attı.
Ayrıca üniformalı yüzlerce eski Sırp askerinin Kosova’ya yürüyüşü de engellendi. Sırp askerlerin, Kosova’nın bağımsızlık ilanını protesto etmek amacıyla Kosova’ya girmek istedikleri belirtildi.
Batı memnun, Rusya rahatsız
Diğer taraftan Kosova’nın bağımsızlığını Batı “memnuniyet” ile karşılarken Rusya ise kararı kınadı. Karara ilişkin ilk açıklama Londra’dan geldi. İngiltere, “bağımsızlık” kararını “mühim bir gelişme” diye niteledi. AB’nin bir diğer “amiral gemisi” Fransa ise “çiçeği burnunda” Kosova’ya “bol şans” diledi.
Rusya’nın açıklamasında ise “bağımsızlık” kararı kınandı ve BM Güvenlik Konseyi “acil” toplantıya çağrıldı. Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri; G. Osetya ile Abhazya’nın ise Kremlin’e kendilerini tanıması yönünde “teklif” götürmeyi planladıkları iddia edildi.
Kosova medyasına göre bağımsızlığı tanıyacak 51 ülke bulunuyor. Türkiye’nin de bulunduğu bu ülkeler arasında en başta Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya yer alırken, Yunanistan, Kıbrıs ve İspanya bağımsızlığa çekinceli yaklaşıyor. AB, “çatlak” seslere rağmen Kosova Polis ve Yargı Misyonu çerçevesinde bölgeye 2 bin görevli gönderecek. (DIŞ HABERLER)

Kosova’nın ‘bağımsızlık’ serüveni
Kosova, Batı himayesinde dün bağımsızlığını ilan ederek, Avrupa’nın ve dünyanın en yeni ülkesi oldu. Kosova’nın, ‘bağımsızlık’ serüvenindeki bazı ‘kilometre taşları’ şöyle:
1968: Arnavutların ilk bağımsızlık talebi.
1996: Ayrılıkçı Kosova Özgürlük Ordusu (KLA) kuruldu.
1998: NATO müttefikleri, Sırp askeri hedeflerine hava saldırısı düzenledi.
24 Mart 1999: Yugoslavya’ya karşı 78 gün süren NATO hava saldırısı başladı.
10 Haziran 1999: Slobodan Miloseviç, askerlerini Kosova’dan çekmeyi kabul etti. Anlaşma uyarınca Kosova’nın yönetimi BM’ye bırakılırken, NATO bombardımanı durdu.
28 Haziran 2001: Savaş suçu işlediği gerekçesiyle Lahey Adalet Divanı’nda yargılanan Miloseviç, dava sona ermeden hayatını kaybetti.
Ekim 2003: Sırplarla Kosovalı Arnavutlar arasındaki görüşme olumsuz sonuçlandı.
Şubat 2006: Kosova’nın nihai statüsüne dair BM arabuluculuğundaki görüşmeler başladı.
Ekim 2006: Sırbistan’da referandum; “Kosova Sırp toprağıdır.”
Haziran 2007: Bush, Kosova’nın “yakın bir tarihte” bağımsızlığını ilan etmesi gerektiğini söyledi. Rusya, Kosova’ya bağımsızlık öngören Ahtisaari Planı’nın reddetti.
Temmuz 2007: Kosova Başbakanı Haşim Taci, BM destekli müzakere sürecinin “başarısız” olduğunu iddia ederek, yıl sonunda bağımsızlık ilanı çağrısı yaptı.
16 Şubat 2008: Taci, bağımsızlık randevusu verdi.
17 Şubat 2008: Kosova Meclisi, Bağımsızlık Bildirgesi’ni ilan etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Abbas ile Olmert yeniden buluşacak

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...