18 Şubat 2008 00:00

Mücadele kararları alındı


DİSK’in 13. Olağan Genel Kurulu, önümüzdeki dönemi “ayağa kalkış” süreci olarak değerlendirdi. Eleştiri ve önerilerin yapıldığı konuşmaların ardından “ayağa kalkışın” sağlanması için bir dizi mücadele kararları alındı.
Genel kurulda alınan kararlar doğrultusunda DİSK, örgütlenme, demokrasi, barış, insanca çalışma ve insanca yaşama koşulları için çalışma yürütecek.
Genel kurulun önceki günkü bölümünde delegelerin oybirliği ile aldığı kararlar şöyle:
Saldırılara karşı mücadele
  • İş kazalarını durdurmak için işçi sağlığı ve iş güvenliği ilkelerinin işyeri kurallarına dönüştürülmesi ve toplusözleşmelerde koruyucu ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi sağlanacak.
  • Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na karşı mücadele sürecek.
  • Kıdem tazminatı hakkının yok edilmesine yönelik hazırlıkların engellenmesi ve kıdem tazminatı tavanına getirilen sınırlamanın kaldırılması için bir mücadele verilecek.
  • Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, işçi konfederasyonlarının eşit oranda temsil edildiği demokratik bir yapıya dönüştürülmesi ve asgari ücretin belirlenmesinde, işçinin ailesiyle birlikte insanca yaşamaya yeterli bir ücret seviyesinin esas alınması için mücadele edilecek.
    Örgütlenme
  • Sendikal birlik, işyerinde, işkolunda, ulusal ve uluslararası alanda temel ilkemizdir. Ülke çapında ortak çalışanlar yasası ve çalışanların en geniş örgütsel birliğinin sağlanması temel hedefimizdir.
  • 2008 örgütlenme seferberliği yılı olacak. Başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere örgütsüz binlerce işçinin çalıştığı alanlarda “Sendikaya Üye Ol” kampanyası örgütlenecek, bunun için merkezi bir bütçe oluşturulacak ve kolektif bir örgütlenme politikası hayata geçirilecek.
  • Siyasal iktidarların ve patronların, sendikal örgütlenmeleri baskılamalarını ya da onlara müdahale etmelerini, aynı şekilde sendikal saflar içerisinde işverenler ya da siyasal iktidarlar eliyle faaliyet yürütmeye çalışan sarı sendikacılık anlayışına karşı mücadele edilecek.
    TİS ve sendikal yasalar
  • Toplu iş sözleşmesi sisteminin, işyeri ve işletme düzeyiyle sınırlandırılmasına karşı çıkarak konfederasyonların katılacağı, işçilerin ücret, çalışma, sağlık ve güvenlik koşulları standartlarının belirleneceği, sektörel ve işkolları düzeyinde bir toplusözleşme sisteminin oluşturulması için mücadele edilecek.
  • Sendikal barajlara ve sendikaya üyelikte noter şartına karşı mücadele sürdürülecek, referandumun yetki uyuşmazlıklarında tek çözüm mekanizması olarak yasal düzenleme sağlanması yolunda, referandum işyerlerinde fiili olarak başlatılacak.
  • Sendika kurma hakkının, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelere uygun olarak, ücretli çalışanlar dışında emekliler, işsizler, köylüler ve gençler açısından da bir hak olarak tanınması doğrultusunda mücadele edilecek. Bu alanda DİSK çatısı altında faaliyet gösteren Emekli-Sen ve kurulma aşamasındaki Genç-Sen’in sendikal örgütlenme ve faaliyetlerine destek verilecek.
  • Grev hakkını sınırlandıran ve kullanılmasını engelleyen her türlü yasal ve yasadışı müdahalelere karşı durulacak. “Dayanışma grevi”, “hak grevi” ve “genel grev”in yasal bir hak olarak tanınması için mücadele edilecek.
  • Sendikal yaşamda tüm faaliyetlerde tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesi gereği her organ seçimle belirlenecek, üyelerin özgür iradeleri hakim kılınacak.
  • 1 Mayıs’ın işçilerin, “birlik mücadele ve dayanışma günü” olarak resmi tatil ilan edilmesi ve İstanbul Taksim’de kutlanması için mücadele edilecek.
    Demokrasi ve barış
  • Halkların iradesine ve geleceğine ipotek koyan her türlü emperyalist müdahalelere karşı durulacak.
  • ABD ile işbirlikçilerinin bölgemizdeki ve dünyadaki emperyalist planlarına ve işgallerine karşı çıkılacak, savaşa karşı, barış savunulacak.
  • Irkçılığa, gericiliğe, faşizme karşı demokratik bir ülke inşa etme mücadelesi verilecek.
  • Kürt sorununun çözümünde şiddete, baskıya ve teröre dayalı politikalara karşı, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış içerisinde bir çözüm kararlıca savunulacak.
  • AKP’nin sermaye yanlısı politikalarına karşı emekçilerin ve halkın taleplerini merkeze koyan bir toplumsal muhalefet örgütlenmesi konusunda bütün sorumluluklar yerine getirilecek.
  • Her şeyi piyasaya terk eden neoliberal anlayışın uygulaması olarak karşımıza çıkan özelleştirmeler, taşeronlaştırma ve kamusal hizmetlerin tasfiyesi uygulamalarına karşı, kamuyu ve toplumu esas alan planlı, kalkınmacı, emekten yana bir siyasal-ekonomik modelin hayata geçmesi için mücadele etmeye devam edilecek. (İstanbul/EVRENSEL)

    Liste tek ama uzlaşı yok
    Kongrenin tartışmalar bölümünün son gününde DİSK Genel Yönetim Kurulu adına eleştirileri Genel Sekreter Musa Çam yanıtladı.
    AB projelerinden para alma eleştirilerine “AB ile ilgili genel kurul kararlarımızın dışına çıkmadık” yanıtını veren Çam, AB’nin nihai kurtuluş olmadığını, fakat Türkiye emekçilerinin de AB’nin sosyal haklarından yararlanması gerektiğini savundu. Çam, önerilmesi durumunda genel kuruldan AB ile ilgili yeni kararların çıkarılabileceğini belirtti. Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç’in eleştirisine ise “DİSK Tuzla Tersanesi ile ilgilenmedi dersek haksızlık etmiş oluruz” iddiasında bulunan Çam, Tuzla tersaneler bölgesi ile ilgili yeni örgütlenme modeli geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
    Delegelerin “Mustafa Koç’un arkasından giderim” sözlerini sık sık eleştirdiği Genel Başkan Süleyman Çelebi ise açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Çelebi, “Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü’nün açıklamaları üzerine Başbakan’ın tepkisinin ardından yargılanmasına tepki göstermiştik. Mustafa Koç da tepki gösterdi. Gazeteciler gelip sordu. Biz de herkesin görüşlerini açıklamasından yana olduğumuzu söyledik. ‘Yargılanırsa ne yaparsınız’ diye sordular. Ben de mahkemesine katılırım dedim. O laf, Mustafa Koç’un arkasından giderim yapıldı” diye konuştu. 10 Aralık Hareketi ile ilgili eleştirilere ise işlerinin parti yöneticiliği yapmak olmadığını söyleyerek yanıt veren Çelebi, amaçlarının emekten ve demokrasinden yana bir iktidar için solun birleşmesini sağlamak olduğunu savundu.
    Yapılan tüzük değişikliğiyle 7 kişiden oluşan Yönetim Kurulu 9 kişiye çıkarıldı. Seçimlere Çelebi’nen başkanlığında tek listeyle gidildi. Ancak seçimde yaşananlar tek liste olmasına karşın ortada bir uzlaşı olmadığını gösterdi. İlk oylama sonrası 400 olan delege sayısının yarısından fazlasının oyunu alan Süleyman Çelebi, Genel Sekreter Tayfun Görgün ve Birleşik Metal-İş’in adayı Celalettin Aykanat seçildi. Diğerleri ise altında kaldığı için ikinci tura kaldı. Bunun üzerine DİSK Olağanüstü Başkanlar Kurulu gerçekleştirdi. Bu gelişmeler sırasında Birleşik Metal-İş delegeleri ile Genel-İş ve Lastik-İş delegeleri arasında sert tartışmaların yaşandı. Toplantının ardından ise Birleşik Metal-İş delegeleri oy kullanmadan salonu terketti. Yapılan ikinci oylamada ilk turda seçilemeyen Ali Cancı (Sosyal-İş), Celal Ovat (Gıda-İş), İsmail Yurtseven (Genel-İş), Muzaffer Subaşı (Tekstil), Nuri Serim (Lastik-İş) ve Ali Rıza Küçükosmanoğlu (Nakliyat-İş) yönetime getirildi.
  • Evrensel'i Takip Et