20 Şubat 2008 00:00
İÇDAŞta büyüme işçiye yansımıyor
Türkiyenin demir çelik sektöründeki en büyük ikinci fabrikası olan İÇDAŞ, 1970lere dayanan geçmişiyle hızla büyüyen bir işletme. Ancak bu büyümeden işçilerin payını alabildiğini söylemek imkansız.
İÇDAŞta çalışan işçiler, yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalışıyorlar. İşten atılma korkusu nedeniyle ismini vermek istemeyen ve 20 yılı aşkın süredir fabrikada çalışan bir işçi, o dönemlerde fabrikada DİSKin örgütlü olduğunu fakat daha sonra patronun, işçileri zorla istifa ettirerek Türk Metale üye yaptığını ifade etti. Bu duruma itiraz eden ve istifa etmeyen işçilerin ise işten çıkarıldığını kaydetti.
Daha sonra iki sendikanın mahkemelik olduğunu anlatan işçi, İÇDAŞtaki gelişmeleri şöyle ifade etti: Yetkiyi Türk Metal kazandı. Ama sendikacıları hiç görmüyoruz. Sadece ay sonu ücretlerimizden aidat kesildiğinde sendikalı olduğumuzu hatırlıyoruz. Öyle ki kimi sözleşme dönemlerinde patron sendikanın istediği oranların da üzerinde zamlar yaptı. Patron bir dönem aylık 4 bin tonun üzerinde üretim yapıldığında işçilere prim veriyordu. Bir işçi ücreti 15 bin liraydı, fakat 35 bin lira prim alıyorduk. Daha sonra patron bu uygulamadan vazgeçerek primleri kaldırdı ve yeni bir uygulamaya başladı. Usta işçileri idari personel konumuna alarak üretimin artmasını sağladı ve aylık 4 bin ton hedefiyle hareket eden patron, bu uygulamayla günlük 5 bin ton çelik elde etmeye başladı. Yani üretim her geçen gün artarken ücretlerimiz geriledi. Ücretlerimiz ortalama 700-800 YTL arasında.
Küçük bir atölyeden sektör ikinciliğine
İÇDAŞın tarihi 1800lü yılların sonuna dayanıyor.1880 yılında Kastamonudan İstanbula gelen Aslan ailesi, Haliçte gemi tamiri ve servisi işleri yapıyordu. Daha sonra bir kızak kurarak İÇDAŞın sanayi serüvenini başlattılar. Torna atölyesiyle başlayan büyüme, 1950li yılların sonuna doğru kendi makine ve tezgahlarını da üreten, Kardemir ismiyle Kağıthanede kurulan ilk demir çelik işleme tesisiyle sürdü.
1970 yılında Güneşlide, Türkiyenin ilk özel teşebbüsü olan İÇDAŞ kuruldu. İÇDAŞ, 1990lı yıllarda da gelişimini sürdürdü ve Avcılar Ambarlıda ilk liman tesisi olan Mardaşı kurdu. Güneşlide başlayan demir çelik üretimi bugün Çanakkale Bigada kurulan Biga entegre tesislerinde büyüyerek devam etmekte. Bigadaki tesislerde 3 bin işçi çalışmakta. İÇDAŞın grup şirketleriyle birlikte toplam çalışan işçi sayısı 10 bin civarında. Türkiyenin en büyük 15 kuruluşundan biri olan İÇDAŞın Çanakkaleden yaptığı ihracat, yıllık 400 milyon dolar; ithalatı ise 300 milyon dolara ulaşmaktadır. Metal sektöründe Türkiyenin en büyük ikinci çelik üreticisi konumunda olan İÇDAŞ, ihracat sıralamasında ise 11. sırada. İÇDAŞ limanlarından yurtiçine ve Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinin de için de olduğu 50den fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Ayrıca Bigada kurulu bulunan tersanede gemi üretimi de yapılmakta. (İstanbul/EVRENSEL)
Ersal Aşudu
Evrensel'i Takip Et