21 Şubat 2008 00:00

Roj TV siyasete kurban gitmek istemiyor

Türkiye tarafından sürekli kapatılması için Belçika ve Danimarka’ya baskı yapılan Roj TV, önceki gün Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, haber alma hakkının siyasi amaçlara kurban edilmemesi çağrısında bulundu.

Paylaş

Türkiye tarafından sürekli kapatılması için Belçika ve Danimarka’ya baskı yapılan Roj TV, önceki gün Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, haber alma hakkının siyasi amaçlara kurban edilmemesi çağrısında bulundu.
Bağımsız Medya Merkezi’nde bir basın toplantısına katılan Roj TV yöneticilerinden Metin Yüce, Amed Dicle ve Menucer Zonozi, baskılara rağmen her koşulda Kürtlerin seslerini duyurmaya devam edeceklerini söylediler. Toplantıyı çok sayıda Kürt, Türk ve yabancı basın mensubu izledi.
Roj TV Yayın Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, Türkiye’nin devletinin Roj TV merkezli diplomatik çabalarına dikkat çekildi.
Açıklamada Roj TV’nin Danimarka lisanslı bir televizyon olduğu ifade edilerek, “Bu ülkenin Medya Bakanlığı yayınların yasal normlarına uygun olduğuna karar vermiştir. Roj TV Kürtçe’nin yanı sıra, Süryanice, Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce dillerinde yayın yapan, Aleviler ve Yezidiler başta olmak üzere çok farklı inanç gruplarına yayınlarında yer veren bir televizyondur. Bu nedenle ABD ve bazı Avrupa devletlerinin televizyonumuz Roj TV’ye karşı tutumları anlaşılır değildir. Bu tutumdan derhal vazgeçilmelidir. Çünkü haber alma hakkı, ekonomik-askeri-siyasi çıkarlara kurban edilmeyecek kadar kutsal bir haktır” denildi.
Maddi olarak sıkıştırılıyor
Edinilen bilgilere göre Belçika hükümeti Roj TV’ye asıl olarak mali yönden baskı altına alarak kapatma niyetinde. Roj TV yöneticileri, Belçika Maliye Bakanlığı 4 buçuk milyon Avro vergi cezası keserek, en kısa zamanda bunun ödenmemesi durumunda bütün mallarına el konulacağının kendilerine bildirildiğini ifade ettiler. Bu nedenle maliyenin her an Roj TV’ye baskın düzenleyebileceği dile getiriliyor.
Belçika 1996’da düzenlediği “Spoutnik Operasyonu” çerçevesinde, Med TV’nin mallarına ve banka hesaplarına el koymuştu. Bu baskınlar sırasında birçok belgeye ve video kasete el koyulmuş, 5 kişi tutuklanmıştı. Bu kişiler, 30 gün sonra, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
Mahkeme 2007’nin sonunda sanıklar zaman aşımı nedeniyle adli takibattan kurtulurken el konulan paraların da iade edileceği belirtilmişti. (Brüksel/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ihlamurlar Altında Arap kanalında

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...