21 Şubat 2008 00:00
Dilimizden vazgeçemeyiz
İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Uluslararası Anadil Günü dolayısıyla gazetemize yaptığı açıklamada, Bizim için bugün dolayısıyla ifade etmek gerekir ki, Kürtlerin vazgeçilmezlerinin başında anadilimiz olan Kürtçe ve eğitimi geliyor dedi. Kürt Dili ve Araştırma Derneği ise yaptığı açıklamada, Kürtçenin korunması talebinde bulundu.
Uluslararası Anadil Günü, anadilleri için direniş gerçekleştiren ve 11 üyesi ölen Pakistanlı bir topluluğun, UNESCOya başvurusuyla 1999 yılında ilan edildi. O günden bu yana kutlanan Uluslararası Anadil Günü ile ilgili görüşlerini sorduğumuz İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Kürtlerin dil hareketleriyle Kürtler arasında bir dil bilinci yaratarak, anadillerine sahip çıkma çabasında olduğunu belirterek, Özellikle 80 yıllık asimilasyon politikalarının Kürtlerde ve Kürtçede ciddi tahribatlar yarattığı ortada. Asimilasyonun bir oto asimilasyon boyutuna vardığı aşina... Kürtçe için tehlike çanlarının çaldığı bir aşamadayız diyebiliriz. Uluslararası Anadil Günü belki de bugün en çok Kürtlerin günüdür dedi.
Başbakan Erdoğanın Almanyada dile getirdiği, bir insanlık suçu olan asimilasyonun, Türkiyede 80 yıldır işlediğine vurgu yapan Tan, şöyle devam etti: Başbakan bu insanlık suçunu işlemekte beis görmemiştir. İnsanlık suçu Kürtlere karşı olunca bunda bir sakınca görmüyorlar. Diyarbakırda Kürt diline yönelik talepleri de Bekara karı boşamak kolaydır sözü ile karşılayan Başbakanın, bugünü görmesini isteriz. Kürtlerin en insani hakkı olan kendi anadilini her alanda kullanma isteğini, Laz, Çerkez halklarıyla karşı karşıya getirerek dikkate almamak, en hafif deyimle ikiyüzlülüktür. Elbette ki Lazlar da Çerkezler ve her halk da kendi diliyle her alanda var olma hakkına sahiptir. Kürtlerin dilini kullanması buna engel değildir... Yarın bir basın açıklamamız olacak, Uluslararası Anadil Günü dolayısıyla. Bizim için, bugün dolayısıyla ifade etmek gerekir ki, Kürtlerin vazgeçilmezlerinin başında anadilimiz Kürtçe ve eğitimi geliyor.
Kurdi-Der: Kürtçe korunmalı
Kürt Dili ve Araştırma Derneği (Kurdi-Der), 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Kürtçe başta olmak üzere Türkiyedeki anadillerin korunması gerektiğine dikkat çekti.
Kurdi-Der, 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır Bükyükşehir Belediyesi Konukevinde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Kurdi-Der Genel Başkanı M. Mezhar Aktaş, UNESCOnun 21 Şubatı Uluslararası Anadil Günü kabul etmesinin, dünyada konuşulan dillerin korunması açısından önemli olduğunu belirtti. Dünyada halen 6 bin kadar dilin var olduğunu ve eğer önlem alınmazsa gelecek yüzyılda bu dillerin yüzde 90ının yok olacağını kaydeden Aktaş, anadilin korunmasının toplumların kültürlerinin, edebiyatlarının, tarihlerinin ve kimliklerinin korunması olduğunu söyledi. Bunun da hoşgörü ve zenginliği beraberinde getireceğini vurgulayan Aktaş, AKPnin her zaman Müslümanlığı ve demokratlığı ile övündüğünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün, Avrupa seyahatlerinde Kürt dili üzerinde hiçbir baskının olmadığı şeklindeki açıklamalarının doğru olmadığını kaydetti. Aktaş, Aksine Kürt dilini engellemek amacıyla, tek Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesi hakkında onlarca dava açılmış, on binlerce YTLlik para cezası kesilmiştir. Bunlar yetmezmiş gibi gazetenin imtiyaz sahibi ve yayından sorumlu müdürü tutuklanmıştır diye konuştu.
Başbakan Kürtçeye sağır dilsiz
Başbakan Erdoğanın Almanyadaki açıklamasına dikkat çeken Aktaş, Başbakan Türkiyedeki 20 milyon Kürdün dil serbestliği sorunu dile getirildiğinde sağır dilsiz oyunu oynuyor dedi. Aktaş, DTPli belediyeler olmak üzere Kürt öğrencilerin anadillerinde eğitim hakkı istedikleri için okullarından atıldığını ve birçok baskıya maruzu kaldıklarını belirtti. (İstanbul /EVRENSEL)
Mustafa Akyol
Evrensel'i Takip Et