21 Şubat 2008 00:00

Ağır koşullara karşı örgütlendiler

İşsizliğin yüzde 60’lara ulaştığı Diyarbakır’da özel sektörde çalışan işçiler sigortasız, asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırılıyor.

Paylaş

İşsizliğin yüzde 60’lara ulaştığı Diyarbakır’da özel sektörde çalışan işçiler sigortasız, asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırılıyor. Bunun bir sebebi kentteki işsizlik oranının çok yüksek olmasıysa diğeri de sendikaların özel sektörde hemen hemen hiç örgütlenememiş olması. 2004 yılında Akyıl işçileri TEKSİF’te örgütlenerek özel sektörde sendikalaşmayı başaran ilk fabrika olmuştu. Bugün de Akyıl işçilerinin açtığı bu yoldan DÜ Tıp Fakültesi’nde çalışan taşeron işçiler yürüyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron olarak çalışan yaklaşık 700 işçi geçen yıl Dev Sağlık-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Hastanede çalışan temizlik, otomasyon, hemşire, hastabakıcı, teknik eleman, laborant, ulaşım ve büro hizmeti görevlerinde çalışan 998 işçiden yaklaşık 700’ü kötü çalışma koşullarına, ikinci sınıf işçi muamelesi görmelerine dur demek için örgütlendi. İşçiler bir yılı aşkın bir süredir hastanede örgütlü memur sendikası SES üye ve yöneticilerinin de yardımıyla bir araya gelerek örgütlenme çalışması başlattılar.
Hastanede 22 yıldır çalışan işçiler olmasına rağmen “geçici işçi” statüsünde ikinci sınıf işçi gibi çalıştırılan taşeron işçiler her yıl sonunda “kölelik sözleşmesi” adını verdikleri bir sözleşmeye imza atmak zorunda bırakılıyorlar.
Tüm bu haksız uygulamalara karşı sendikalaşma mücadelesine atılan işçiler Dev Sağlık-İş’te örgütlendiler. Kısa sürede 700’ü aşkın işçi sendikaya üye oldu. Şu an 50 işçinin görev aldığı bir temsilciler meclisi oluşturan taşeron işçilerin şimdiki hedefi, Diyarbakır’da sendikanın bir şubesinin kurmak.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron olarak çalışan işçilerin Dev Sağlık-İş’te örgütlenmesi, işverenin işçiler üzerindeki baskısını artırdı. 2 işçi gazetemize demeç verdikleri gerekçesiyle işten atıldı. Taşeron işçiler işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması için bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu eylem de işten atılmanın gerekçesi oldu. 20 işçi işten atıldı. Dev Sağlık-İş işçilerin işe geri alınması talebiyle Diyarbakır İş Mahkemesi’ne başvurdu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

21 yıllık fabrikayı kapattılar

SONRAKİ HABER

Kayapınar geleceğe hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...