22 Şubat 2008 00:00

Maden işçisi mücadeleci sendikacı istiyor

Linyit Lisesi, Linyit Oteli, Linyit Marketi vs. vardır. Şlam, şev dibi, pasa gibi kimi madenci deyimleri halkın günlük dilindedir artık. Meydandaki madenci anıtı kente gelen herkesi selamlar.

Paylaş

Linyit Lisesi, Linyit Oteli, Linyit Marketi vs. vardır. Şlam, şev dibi, pasa gibi kimi madenci deyimleri halkın günlük dilindedir artık. Meydandaki madenci anıtı kente gelen herkesi selamlar. “kömür ekmektir” yazar altında. “Bir avuç kömür için bir ömür verenlere” yazar bir başka yerde de... Gerçekten de bir avuç kömür için bir ömür verenlerin sayısı, bölgede kurtuluş savaşında verilen şehitlerin sayısından çok daha fazladır artık.
Soma’dır burası... On yılların maden kenti olmasının avantajları pek yansımamış, fazla gelişmemiştir. Bugün bile on bin civarında (kamu-özel sektör) işçinin çalıştığı kentte neredeyse her evde bir madenci ya da maden emeklisi vardır dersek yalan olmaz. Yeraltı ocaklarının özelleştirilmesi sonrası kamuda 2 bin 500 civarında işçi kalmış. Sektörde örgütlü Maden-İş Sendikası’nın ise 5 bin 500 civarı üyesi var. Bir o kadar da örgütsüz işçinin olduğu kentte, özellikle özel şirket işçisinin durumunun ilkel kölelik koşullarını aratmadığının altını çizip, memnuniyetsizliğin kamu ya da özel sektör ayrımını ortadan kaldırdığını söylemeliyiz. Kamu işçisinin durumu biraz daha iyiyse, bunun da nedeni 1990’lardaki o büyük madenci direnişlerinden bugünlere kalan kazanımlardır. Ama hiçbir şey eskisi gibi değildir artık! Ne iş güvenliği, ne sosyal haklar, ne de ücret artışları...
Şimdi de emeklilik hakkının, çocuğunun eğitim hakkının, sağlık hakkının sermaye partilerince hedefe konduğunun farkında maden işçisi. Ama 1990’ları yaşamış bir kuşak ve onların çocukları olarak TEKEL işçilerine, Yörsan işçilerine sempati ile bakarken, çözümün nerede olduğunun da farkında.
Maden-İş Sendikası Soma Şubesi önümüzdeki günlerde olağanüstü kongreye gidiyor. Konuşup sohbet ettiğimiz işçilerdeki tavır istisnasız şu: “Mevcut yönetim kalsın ya da değişsin, bu saatten sonra emekten yana, birliği beraberliği sağlayacak mücadeleci bir sendikacılık istiyoruz!”
Gidişatın felaket olduğunu seziyor maden işçisi ve daha da geç kalmadan geleceğine, yarattığı değerlere, kültüre, bir avuç kömür için bir ömür verenlere, emeğe sahip çıkmak istiyor.
Kar beyazının kömür karası ile buluştuğu bugünler baharın müjdecisi olsun diyoruz.
Mustafa Şala/Maden Teknikeri
(Soma/MANİSA))
ÖNCEKİ HABER

Ölmek var dönmek yok

SONRAKİ HABER

Sigorta yasak (mı?)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...