24 Şubat 2008 00:00

Hollanda’da grev çanları

Hollanda’da 33 bin küçük ve orta ölçekli metal işletmesinde çalışan 400 bin işçi, pazartesi gününden itibaren greve çıkmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Hollanda’da 33 bin küçük ve orta ölçekli metal işletmesinde çalışan 400 bin işçi, pazartesi gününden itibaren greve çıkmaya hazırlanıyor.
Hollanda’da metal işçileri için TİS görüşmelerinin ocak ayı ortasında çıkmaza girmesi üzerine, sendikalar tarafından küçük ve orta ölçekli metal sektörü patronlarına verilen 24 saatlik ültimatomun süresi dolmadan, işverenlerin oyalama taktikleri sabrı zorladı. Hollanda çapında 33 bin küçük ve orta ölçekli metal işletmesinde çalışan 400 bin işçiyi ilgilendiren anlaşmazlık ve karşılıklı tehditle, yerini grev oylamasına, iş yavaşlatmalara, uyarı grevleri ve gösterilere bıraktı.
Şubat ayı ortasında Utrecht’te ısınma ve aydınlanma gibi alanlarda aktif 650 cihaz ve döşeme şirketinin katıldığı ve 60 bin kişinin ziyaret ettiği borsa önünde, 5 gün boyunca FNV-Bondgenoten sendikası öncülüğünde 20 bin bildiri dağıtan işçiler, değişik bölgelerde kısa süreli iş bırakmalara başladı. Bu hafta içinde Eindhoven, Den Bosh, Urmond-Stein, Deventer ve Enschede’de süren grev oylamaları perşembe günü Amsterdam’da ve cuma günü de Rotterdam’da yapıldı. 300 aktif sendikalı işçinin katıldığı Amsterdam’daki toplantının ardından, Rotterdam’da binin üzerinde işçinin katıldığı büyük bir toplantı düzenlendi. Sabah saatlerinde ise grevler başlatılarak işverenlere son çağrılar yapıldı.
Pazartesi önemli
Şimdi gözler pazartesi gününde. Eğer metal patronları örgütü FWM, sendikaların ve işçilerin taleplerine olumlu yanıtla pazartesi günü de masaya oturmazsa, 33 bin işyerinde çalışan 400 bin işçinin günler sürecek dönüşümlü grevleri ile karşılaşacak. Metal ve teknik sektördeki irili ufaklı bütün işletmelerde, atölyelerde, garajlarda, inşaatlarda, karayollarında ve gemilerde grevler birbirini izleyecek. Geçen haftaki küçük çaplı grevler ve iş yavaşlatmalar, Rotterdam’daki grev oylamasına denk gelen ve gün boyu süren “son uyarı”lı eylem günü sonrasında işçiler, pazartesi gününden itibaren grev çanlarının seslerini iyice yükseltecekler. Eylemler 4 Mart’taki büyük ülkesel grev ve gösteri gününe kadar sürecek. (Amsterdam/EVRENSEL)
Hasan Ayhan
ÖNCEKİ HABER

FHKC lideri gözaltında

SONRAKİ HABER

UAEK İran nükleer raporunu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...