26 Şubat 2008 00:00

Amerikalı oyunculara ödül yok

Amerikan sinemasının en önemli ödülü Oscar, sahiplerini buldu. Törenin ABD politikalarını eleştiren siyasi konuşması, Afgan mahkuma Guantanamo’da yapılan işkenceyi anlatan Karanlığa Taksi belgeselinin yönetmeni Alex Gibney’den geldi.

Paylaş

Amerikan sinemasının en önemli ödülü Oscar, sahiplerini buldu. Törenin ABD politikalarını eleştiren siyasi konuşması, Afgan mahkuma Guantanamo’da yapılan işkenceyi anlatan Karanlığa Taksi belgeselinin yönetmeni Alex Gibney’den geldi. Ödülleri Avrupalı oyuncuların toplaması dikkat çekti.
Bu yıl 80. kez verilen Oscar ödüllerinde, sahneyi Avrupalı oyuncular doldurdu. Los Angeles’ta Kodak tiyatrosunda dağıtılan ödüllerde, 1964 yılından beri ilk defa en iyi kadın, erkek, yardımcı kadın ve yardımcı erkek dallarının tümünde Amerikalı olmayan oyuncular Oscarlara ulaşırken, Marion Cotillard 1960 yılındaki Simone Signoret’den sonra en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk Fransız aktris oldu.
“Kaldırım Serçesi-La Vie en Rose”daki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü almak üzere sahneye gelen Fransız oyuncu Marion Cotillard, nutkunun tutulduğunu belirtti. En iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan İngiliz Daniel Day-Lewis de 8 dalda Oscar’a aday olan “Kan Dökülecek” filmindeki rolüyle Oscar ödülünü almak için geldiği sahnede Akademi’ye teşekkür etti.
‘Bu İspanya için’
Yardımcı erkek oyuncu dalında en iyi olarak seçilen İspanyol Javier Bardem ise konuşmasında ailesine teşekkür ederek, “Bu İspanya için, bu sizin için” dedi.
En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi uyarlama senaryo dallarında dört ödül birden alan “İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men” filminin yönetmeni Joel ve Ethan Coen kardeşlerden Joel, ödülü alırken yaptığı konuşmada, henüz gençken kardeşiyle birlikte çektikleri amatör filmi hatırlattı.
Cormac McCarthy’nin romanından uyarlanan “İhtiyarlara Yer Yok-No Country For Old Men”, Coen kardeşlerin en iyi orijinal senaryo dalında 1996 yılında Oscar aldıkları Fargo’dan sonra yazıp yönettikleri 12. film oldu.
En iyi şarkı dalında Glen Hansard ile birlikte ödül kazanan ve “Once” filmi gösterime girmeden önce tanınmayan Marketa Irglova ise konuşmasında, “Bu rüyalarınızın sizden ne kadar uzak olduğunun önemi olmadığının kanıtı, bu mümkün” dedi ve bu şarkının umutlu bir bakış açısıyla yazıldığını, umudun herkesi bağladığını söyledi.
‘Bu ülke karanlıktan çıkacak’
Amerikan üssünde Afgan mahkuma yapılan işkenceyi anlattığı “Karanlığa Taksi” (Taxi to the dark Side) filmiyle en iyi belgesel dalında Oscar kazanan Yönetmen Alex Gibney de ödülünü, filminde talihsiz sonunu anlattığı kurbana ve İkinci Dünya Savaşı’nda Japon mahkumları sorgulayan deniz piyadesi müfettişi babasına ithaf ettiğini belirtti.
Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nde 2002’de 22 yaşındaki taksi şoförü Dilaver’in işkenceyle gözaltında ölümünü anlattığı filmiyle Oscar kazanan Gibney, yapılan soruşturma sonucu Afgan mahkum Dilaver’in günlerce dövüldüğünü ve hücresinde yere zincirlendiğinin ortaya çıktığını anlattı.
ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonra yürüttüğü “terörle savaşta” zanlıları gözaltında tuttuğu Guantanamo ve Ebu Gureyb cezaevlerini anımsatan Gibney, “Bu ülkenin değişeceğini, karanlıktan çıkıp, aydınlığa gideceğini umuyoruz” dedi.
Törenin sunucusu Jon Stewart, başkanlık seçimleriyle ilgili espriler yaptı. “Oscar ödülleri 80. yılını kutluyor. Demek ki Oscar, Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olabilir” diyen Stewart, Demokrat adaylara da “Normalde ABD’nin başkanı olarak siyah ya da kadın birini gördüğünüz tek yer filmlerdir, onda da bir göktaşı Özgürlük Heykeli’ne çarpıyor olur” sözleriyle sataştı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

80. Oscar ödüllerini kazananlar

En iyi film: İhtiyarlara Yer Yok
En iyi yönetmen: Coen Kardeşler – İhtiyarlara Yer Yok
En iyi erkek oyuncu: Daniel Day-Lewis – Kan Dökülecek
En iyi kadın oyuncu: Actress: Marion Cotillard – Kaldırım Serçesi
En iyi yardımcı erkek oyuncu: Javier Bardem – İhtiyarlara Yer Yok
En iyi yardımcı kadın oyuncu: Tilda Swinton - Michael Clayton
En iyi özgün senaryo: Diablo Cody - Juno
En iyi uyarlama senaryo: Joel and Ethan Coen – İhtiyarlara Yer Yok
En iyi yabancı film: Kalpazanlar - Avusturya
En iyi animasyon: Ratatouille
En iyi kısa metrajlı animasyon film : Peter and the Wolf
En iyi kısa metrajlı belgesel film: Freeheld
En iyi uzun metrajlı belgesel film: Karanlığa Taksi
En iyi sanat yönetmeni: Sweeney Todd
En iyi görüntü yönetmeni: Robert Elswit (Kan Dökülecek)
En iyi kostüm: Alexandra Byrne (Elizabeth: Altın Çağ)
En iyi makyaj: Didier Lavergne ve Jan Archibald (Kaldırım Serçesi)
En iyi şarkı: “Falling Slowly” - Once, Glen Hansard ve Marketa Irglova
En iyi görsel efekt: Altın Pusula
En iyi özgün müzik : Dario Marianelli (Kefaret-Atonement)
En iyi kurgu: Son Ültimatom (The Bourne Ultimatum)
En iyi kısa metrajlı film : Live Action Short: Le Mozart Des Pickpockets
En iyi ses kurgusu: Son Ültimatom
En iyi ses miksajı: Son Ültimatom
ÖNCEKİ HABER

Simurg oyunu İstanbul yolunda

SONRAKİ HABER

Her zaman topluma diyeceğimiz bir şeyimiz olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...