26 Şubat 2008 00:00

Bu gazetenin sırtı yere gelmez

Biz Evrenselciler, Çorum kent sayfasının dağıtımı için bir gün önce son hazırlıkları gözden geçirerek, hangi Evrenselciye, nereye, ne kadar gazete dağıtacağımızın planlarını yaptık.

Paylaş

Biz Evrenselciler, Çorum kent sayfasının dağıtımı için bir gün önce son hazırlıkları gözden geçirerek, hangi Evrenselciye, nereye, ne kadar gazete dağıtacağımızın planlarını yaptık.
Hava koşulları nedeniyle ilimize normal bayilerden ulaştırılamayınca, gece 23’ten sabaha kadar otobüs terminalinde bekleyen iki Evrenselci arkadaş sabah gazeteleri alıp geldiler. Arkadaşlar sabaha kadar otobüsü kaçırırız diye uyumamışlar. İlimizde Evrenselcilerin olduğu belli başlı büyük okullara toplu gazeteler verilerek okullarda yaygın bir şekilde dağıtım yapıldı. (Sabahleyin acaba 20-25 gazeteyi dağıtabilir miyim, diye strese giren bazı Evrenselci öğretmenleri aradığımda, biri gazeteyi büyük bir mutlulukla bitirdiğini, bir arkadaşın da okulunda abone bulduğunu söyledi.) Demek ki biraz gayret, özgüven, meşruluk gösterdiğimiz zaman emekçilerin gazetemizi nasıl sahiplendiğini gördük.
Sabah 9.30’da görev dağılımı yapıp manşetten çıkan Hasan Paşa Hastanesi’nin (eski SSK hastanesi) kapatılmasıyla ilgili haberden kaynaklı hastanenin bulunduğu bölgeye dağıtım yaparak gittik. (Mahalle halkı ve esnafı milliyetçi-şoven, din istismarcısı partilerin etkisinde olan emekçilerin yaşadığı bir bölge.) Hastaneye doğru yaklaştığımızda olumlu bir tepkiyle karşılaştık. İnsanlar son derece saygılı bir şekilde gazetelerini sahiplendiler. Tabii sadece gazete değil sözlü propaganda yapılınca esnaf ve halkın ne kadar öfkeli olduklarını gördük.
İlginç diyaloglar da yaşadım. Örnek; 6 gazete alıp kendisinin dağıtacağını belirtenler, bir gazeteye 1 YTL, 5 YTL verenler, gazeteyi alıp okuma yazmasının olmadığını ama bu gazeteyi alamayan birine vereceğini söyleyenler... Gerçekten almak isteyip de yanında para olmadığını belirten bir bayan ise ‘Buyrun alın, zaten fazla para veren de var’ dediğimde, ‘Evrensel gibi bir gazeteyi parasız almak zoruma gidiyor’ dedi.
Hastanenin karşısında market işleten bir esnaf, ‘Hastanenin kapatılmasını ben istiyorum’ dediğinde ise neden diye sordum. İlginç bir cevap verdi: “Hastane yönetimi ve personel meyve suyunu başka bir yerden getiriyorlar, benden alışveriş yapmıyorlar, işyeri sahibi de 1500 YTL kira istiyor (hastanenin karşısında olduğu için)...”
940 gazetenin dağıtımın (60 tanesi Sungurlu’da dağıtıldı) 4 saat gibi bir zamanda on bir kişi bitirdik. Okullardaki Evrenselciler de kendi dağıtımlarını yaptılar.
Dağıtımın sonunda gece hiç uyumayan iki arkadaşın da dahil, yorgunluğu bırak, büyük bir haz aldıklarını, mutluluk duyduklarını gözlerinden okuyabiliyordum.
Yerelleştikçe emekçilerin kendi sorunlarına ve gazetelerine sahip çıktıklarına şahit oldum.
Sabaha kadar terminalde soğukta bekleyen iki Evrenselci, büyük fedakarlık yaparak dağıtım yapan her yaştan Evrenselciler, ona sahip çıkan emekçiler olduktan sonra bu gazetenin sırtı yere gelmez.
Evrenselcilerde bu ruh, bu inanç, bu kararlılık, bu fedakarlık olduktan sonra 20. yüzyıldaki Pravda, Hummanita gibi 21. yüzyıla Evrensel damgasını vuracaktır. İşçilere, emekçilere, insanlığa, doğaya düşman olan kalemlerinden dolar ve kan damlayan gazeteci ve gazetelere karşı, Evrenselciler olarak gazetemizi yaşatmak, köklerini, damarlarını magma tabakasına kadar ulaştırmak boynumuzun borcudur.
Burada haberi hazırlayıp, manşetten veren yerel gazeteci Taner Şimşek’in de ellerine sağlık.
Hıdır Aygün-Evrenselci (ÇORUM)
ÖNCEKİ HABER

Gazze’de insan zinciri

SONRAKİ HABER

TEKEL işçisi direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...