27 Şubat 2008 00:00

Bu sistemde çocuk ihmalleri önlenemez

Çocukların hak ihlallerine maruz kalması nedeniyle çok sayıda kuruluşun oluşturduğu Çocuk İhmal ve İstismarlarını Önleme Platformu, çocuk odaklı konuları ele alan çalışmalar yapmayı sürdürüyor.

Paylaş

Çocukların hak ihlallerine maruz kalması nedeniyle çok sayıda kuruluşun oluşturduğu Çocuk İhmal ve İstismarlarını Önleme Platformu, çocuk odaklı konuları ele alan çalışmalar yapmayı sürdürüyor.
Platform, “adalet, devlet, sosyal hizmet, eğitim, medya, aile” alanlarına odaklı atölye çalışmalarıyla çocuk ihmal ve istismarlarının önüne geçmenin yollarını arıyor.
Kamuoyuna atölye çalışmalarının sonucunu ilerleyen günlerde açıklayacaklarını kaydeden Platform Sözcüsü Seda Akco, bu sistemde ihmalleri önlemenin mümkün olmadığını söyledi. Çocuk ihmallerinde yaşanan riskleri erken fark eden, bir mekanizmanın olması gerektiğini vurgulayan Akco, “Ülkedeki gelişmelere çocuk odaklı bakılmalı” dedi. Türkiye’nin en büyük sorununun başında şehirlerarası göçün geldiğine değinen Akco, “Göçün çocuk için yaratacağı riskler, 1 milyona yakın okula gitmeyen çocuğun riskleri ve boşanan ailenin çocuklarının riskleri... Bunlar için ne yapılabilir ve çocuklar ülkeden ne bekliyor? Bunları soracak ve denetim altında tutabilecek bir kurumun mutlaka olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Medyanın rolü çok önemli
Medyanın, kendi yaptığı çocuk ihmallerinden kurtulması gerektiğini ifade eden Akco, yazılı ve görsel medyanın çocuğu damgalamadan, onu ilgilendiren haberleri dikkatle yayması gerektiği uyarısında bulundu. Medyanın çocukları konu alırken bilinçli davranmadığını dile getiren Akco, “Medyanın, nelerin çocuğa zarar getireceğini bilmesi gerekir. Diğer alanlarda olduğu gibi medyanın da çocuğa önemli zararları oluyor. Yazılı ve görsel medyanın olumluyu pekiştirmek adına çalışması gerekir” şeklinde konuştu. “Medyanın gücünü biliyoruz. Hakim olduğu konuların üzerine gittiğinde toplumu ayağa kaldırabiliyor. Çocuk hakları açısından sorumlu herkesin harekete geçmesi için medya görevini yerine getirmelidir” diyen Akco, kamuoyunu canlandıracak kurumun medya olduğuna dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)
‘Spor alanı ve kültürel faaliyet yok’“Türkiye’de çocukların başına bir şey geldikçe müdahale ediliyor ya da çoğunu bilmeyerek yaşıyoruz” diyen Akco, Türkiye’de korumanın biraz daha iyi sağlandığını belirterek, “İstismara uğramış çocuğu, belli kurumlarda koruma altına alıyor ve belli yerlerde tedavi ediyoruz” dedi. “Yeterli sayıda spor alanı ve kültürel faaliyet yok. Ülkemizde ilgi çeken hizmetler çocuğun ulaşabileceği durumda değil. Tüm bu eksiklikler çocuğun enerjisini başka yerlere kaydırma riskini ortaya çıkartıyor” diyen Akco, var olan sistemin içerisinde çocuk ihmallerini önlemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yerel yönetimler sorumluSorumlu olması gerekenlerden birinin de yerel yönetimler olması gerektiğine vurgu yapan Akco, “Oyun alanı ve sosyal hizmetler iyi yapılmalı ki, çocuk enerjisini akıtsın. Aksi olursa çocuğun enerjisini nasıl harcadığı bilinmeli” şeklinde konuştu. Toplumun çocuk haklarında duyarlı ve bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Akco, “Toplumun tamamı duyarlı olmak zorundadır. Fakat en önemli sorumlu da devlet olmalıdır. Devletin, belli bir kurumunun olması gerekli çocuk hakları adına” diye konuştu.
Nihal Topal
ÖNCEKİ HABER

UZUN MESAFE

SONRAKİ HABER

taBeLâ yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...