27 Şubat 2008 00:00
Ortak mücadele için platform kurduk
GÜNÜN YAZILARI
Ülkemizde 1980 sürecinden sonra sindirilmiş bir toplum yaratıldı. Saldırılar özellikle sınıfın örgütlülüğünü hedef belirledi ve işçi sınıfının örgütlülüğü ağır darbeler aldı. Baskı ve sindirme politikaları sonucunda öyle bir toplum olduk ki, haklarımıza sahip çıkamaz hale getirildik. Demokrasiye, geleceğine sahip çıkmayan bir toplum haline geldik. Ülkemizin bütün değerleri özelleştirme adı altında peşkeş çekildi. Ve ülkemize de sahip çıkamaz hale geldik. Sınıf hareketi, yaşanan baskılar sonucu birlikte hareket etme deneyimini kullanamadığı için özleştirmeler tek tek gerçekleştirildi ve birçok kazanılmış hak gasp edildi.
Bu ülke yakın bir zamanda Telekom grevi yaşadı, grevde bütün ülkeye çağrı yaptık; grevimize sahip çıkılsın diye. Grevimiz döneminde yeterince destek alamadık. Çünkü bugün işçi hareketi lokal düzeyde yürüyor, herkes kendini doğrudan ilgilendiren bir durum olduğunda harekete geçiyor. Oysa bugüne kadar başta yapılan özelleştirmeler olmak üzere sınıfa yönelik saldırılara karşı bütün halkımız hep beraber karşı dursaydık, bu ülke bu hale gelmezdi. Bugün TEKEL özelleştirmesi olmazdı. Ya da sermayeye hizmet edenler, emek düşmanı yasaları böyle pervasızca ardı ardına çıkaramazdı.
Eğer ortak bir mücadele hattı örülemezse önümüzdeki dönem daha fazla hakkımız elimizden alınacak. Bunlardan biri bütün sosyal haklarımızı gasp etmeyi hedefleyen SSGSS Yasasıdır, bir diğeri ise kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu gidişe dur demek gerekiyor, onun için örgütlü örgütsüz bütün çalışanlar bir araya gelmeli, birlik olmalı, güç olmalı; ancak o zaman başarı elde edilir. Biz bölgemizde örgütlü temsilciler bir araya gelip çalışma başlattık. Amacımız çalışanları duyarlı hale getirmek, eğitmek, sessizliği bozmak, hakkına sahip çıkmalarını sağlamak. Oluşturduğumuz platform örgütsüz işyerlerinin de katılımı ile giderek büyüyor. Bölgemizde kuralsız çalışmanın olduğu Davutpaşa gibi yerlerdeki kaçak işçilerin sorunları da, Telekom işçilerinin sorunları da, örgütsüz fabrikalardaki uzun çalışma sorunu da, örgütlü işyerlerinin haklarının gasp edilmek istenmesi de ancak birlikte mücadele ile önlenebilir. Özelleştirmelere karşı, SSGSSye karşı, kıdem tazminatlarının gasp edilmesine karşı, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmalara, kaçak çalıştırmalara karşı birlikte mücadeleden başka çaremiz yok. Ortak bir mücadele hattı örgütlendiğinde işçiler hak ararken geleceğine ve ülkesine sahip çıkacak ve her şey güzel olacak, bu çalışmayı başarmamız gerekiyor.
Hüsnü Akkaya/Telekom Esenler
İşyeri Temsilcisi (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et