27 Şubat 2008 00:00

Adliye çalışanları sorunlarla boğuşuyor

BES Ankara Adliyesi İşyeri Temsilcisi Turgay Akçay’la adliye çalışanlarının sorunların görüştük. Mesai ücretlerinden yoğun çalışma temposuna pek çok sorunla boğuştuklarını söyleyen Akçay, taleplerine yanıt verilmediğini belirtti

Paylaş

BES Ankara Adliyesi İşyeri Temsilcisi Turgay Akçay’la adliye çalışanlarının sorunların görüştük. Mesai ücretlerinden yoğun çalışma temposuna pek çok sorunla boğuştuklarını söyleyen Akçay, taleplerine yanıt verilmediğini belirtti.

Adliye çalışanları olarak çalışma koşullarınızdan bahseder misiniz?
Yargı çalışanlarının yoğun iş temposu ve stres altında çalıştığı herkes tarafından biliniyor. İş yükünün hafifletilmesi ve insan onuruna yakışır bir ücretin biz yargı çalışanlarına verilmesi gerekirken adliye çalışanları olarak 720-750 YTL arasında aylık maaş alarak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Adliye çalışanları olarak bu maaşımızın diğer kamu çalışanlarının aylık maaşı ile eşitlenmesini istiyoruz.
Diğer bir önemli sorunumuz ise yoğun iş yükünün ileride kalıcı olan sağlık problemlerine sebebiyet vermesi. Yargı çalışanları olarak 5 yıllık yıpranma payı talep ediyoruz.
Bir başka sorun da 5620 sayılı Kanun’la kamu kurumlarında sözleşmeli olarak çalışan personele (657/4-C) ilişkin sorundur. 657/C kadrosunda çalışan personele kadro verilmesi ve diğer personelin yararlandığı ekonomik ve sosyal haklardan faydalanmasını istiyoruz.
Personel kullanımı için verilen banka promosyonlarını halen Ankara Adliyesi çalışanları almamıştır. Verilmesi gereken banka promosyonlarının tamamının personele ödenmesini istiyoruz.

Kurum içinde atamalarla ilgili zaman zaman gündeme gelen ani yer değişiklikleri biliniyor. Bu konuya ilişkin neler söylenebilir?
Yargı çalışanlarının genel sorunlarından bir tanesi de bahsettiğiniz kurum içi değişikliğinin kurum amirinin inisiyatifine bırakılmasıdır. Bu da bizim için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Katip, memur, mübaşir, hizmetli kadrosundaki yargı çalışanlarının çalışma koşulları ile ilgili herhangi bir bilgi ve ifadeleri alınmadın sicil amiri olan müdür, hakim ve savcılar tarafından bir telefon ile yerlerinin değiştirilmesi, yargıya hizmet eden arkadaşlarımızın onurunu kırmaktadır. Bazen arkadaşlarımızın bir yıl içinde birkaç defa yerlerinin değiştiği bir ortamda verimli çalışma olanağından bahsetmek olanaksızdır.

Günde yüzlerce olayın, şikayetin olduğu Ankara’da özellikle savcılık çalışanlarının gece geç saatlere kadar çalıştığını biliyoruz…
Yine önemli bir sorun, yargı çalışanları tarafından tutulan bahsettiğiniz nöbetlerdir. Adliyelerimizde tutulan nöbetlerde personelimiz geç saatlere kadar kalmakta (saatler 23.00-24.00-01.00 gibi) gidiş ve gelişlerde zorluk çekmektedir. Bu nöbet sonrasında hakim ve savcılara kurumun araçları tahsis edilmektedir. Biz personel ise bu durumdan yararlanamamaktayız. Hakim ve savcılara nöbet sonrası tahsis edilen araçların personele de sunulması gerekmektedir.

Adliye çalışanları fazla mesai karşılığında ücret alabiliyor mu?
Tarafımıza mesai adı altında 130 YTL tutarında bir para verilmektedir.
Bu para her ne kadar “mesai adı altında” verildiği söylense de kurum amirinin inisiyatifine bırakılmakta, böylece kurum amiri personeli mesai saatleri dışında ve hatta hafta sonları çalışmaya zorlamakta, çalışmayan personele mesai ödetmemektedir. Mesai adı altında verilen paranın günün koşullarına göre yeniden düzenlenip doğrudan maaşımıza yansımasını BES olarak Adalet Bakanlığı’ndan talep ettiysek de bugüne kadar bir cevap alamadık. (Ankara/EVRENSEL)
Tacim Coşkun
ÖNCEKİ HABER

Dikmenliler mücadele ederek öğrendiler

SONRAKİ HABER

Ermenistan’da muhalif lider tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...