29 Şubat 2008 00:00

Diyet gizli tutuldu

ABD ile Türkiye arasında bir süredir artan diplomasi trafiği çerçevesinde Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’da gerçekleştirdiği üst düzey temasların ardından ...

Paylaş

ABD ile Türkiye arasında bir süredir artan diplomasi trafiği çerçevesinde Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’da gerçekleştirdiği üst düzey temasların ardından basına yapılan açıklamalarda en çok harekatın süresi öne çıkarken, ABD’nin desteğine karşı Türkiye’nin ödeyeceği “diyet” diplomatik söylemlerin içinde satır aralarına sıkıştırıldı. Gates’in, Türkiye’nin Afganistan’da ABD’ye verdiği desteğe minnettar olduklarını belirtmesi, Vecdi Gönül’ün de, Kore’den Afganistan’a kadar, Türkiye’nin hep ABD’nin yanında olduğuna yaptığı özel vurgu, ABD’nin Afganistan’da yaşadığı sıkışıklık konusunda Türkiye’den daha aktif bir katılım beklediği biçiminde yorumlandı. Gates, Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi.
Gates: Kısa sürmeli
ABD Savunma Bakanı Robert Gates dün Ankara’da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gates, “ABD’nin, Türkiye’nin Irak’a düzenlediği kara operasyonunun kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini istediğini” ifade etti. Türk hükümetinin operasyonun amacı, kapsamı ve sınırları konusunda açıklamalarda bulunması gerektiğini belirten ABD Savunma Bakanı, “operasyonların ekonomik ve siyasi önlemlerle de desteklenmesi gerektiğini, terörün ancak bu şekilde durdurulabileceğini” söyledi. Gates, Türkiye’nin sürdürdüğü harekata dair, ABD’nin öngördüğü çerçeveyi ise şu sözlerle ifade etti: “Türkiye’nin, kendini savunma hakkı ile Irak’ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerekiyor.” Gates, bir gazetecinin, Türk hükümetinin, operasyonların ne zaman sona erdirileceğine dair kendisine bir takvim verip vermediğini sorması üzerine, “Savunma Bakanı Gönül ile görüşmesinde spesifik bir takvim sunulmadığını “ belirtti.
‘Afganistan’da Türkiye’ye minnettarız’
Gates açıklamasında, Türkiye ile ABD’nin özellikle savunma alanındaki ilişkilerinin çok ilerlediğini belirtti. ABD’nin “Türk ordusunun modernizasyonuna katkılarına” özel vurgu yapan Gates, Türkiye’nin Afganistan’da oynadığı role minnettar olduklarını da söyledi.
Gönül, kışa dikkat çekti
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise konuşmasında, Türkiye’nin Irak’ta herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek gibi bir niyeti bulanmadığını belirterek, “Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok” dedi. Gönül, görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin mevcut durumunun, askeri, savunma sanayi ve teknoloji alanlarındaki işbirliği faaliyetlerinin, NATO-AB ilişkilerinin ve terörizmle mücadele konusundaki işbirliğinin ele alındığını söyledi. Türkiye’nin Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesine katılan 9 ülke arasında yer aldığını ve 217 adet F-16 uçağının mordernizasyonu, 30 adet F-16 uçağı başta olmak üzere Blackhawk, Seahawk helikopterleri ile AWACS erken uyarı uçağının müşterek üretiminin iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğinin ne kadar üst düzeyde olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu anlatan Gönül, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin son dönemde artarak devam ettiğini savundu. Gönül, Türk askerinin, Türkiye’ye uzak coğrafyalarda ABD’nin talebiyle bulunmasını da bir olumluluk şeklinde hatırlatarak, “Ülkelerimiz dünya barışına ve bölgesel barışa katkıda bulunmak adına Kore’den Bosna-Hersek’e, Kosova’dan Afganistan’a, Somali’den Doğu Timor’a kadar dünyanın birçok bölgesinde ABD askerleri ile birlikte görev yapmaktadır” dedi.
Büyükanıt: 1 yıl da sürebilir
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise Gates’in Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde sürdürdüğü harekatın kısa sürmesi gerektiği yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, “Kısa süre izafi bir kavram, bazen bir gün, bazen bir senedir. Biz 24 senedir terörle mücadele ediyoruz. Onun için bizim terörle mücadelemiz devam edecek. ABD de terörle mücadele ediyor. Afganistan da kaç yıldan beri... Aynısını kendisine anlattım, anlayışla karşıladılar” dedi.
Erdoğan ile başbaşa görüştü
Başbakan Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile yaptığı görüşmede, TSK’nın, Irak’ın kuzeyindeki kara harekatının sınırlarının, hedefinin ve amacının belli olduğunu belirterek, operasyonda hedefe ulaşılınca Türk askerinin döneceğini söyledi.
Gates de Erdoğan’ın, harekatın süre, kapsam, zamanı ve sınırlarının belli olması yönündeki açıklamalarının kendileri için önemli olduğunu ifade etti. İstihbarat desteğinin verilmesinin çok önemli sonuçlar doğurduğu görüşünü iki tarafın da vurguladığı görüşmede, istihbarat desteğinin kesilmesi gibi bir konunun da görüşülmediği bildirildi. Gates, “terörle mücadelede iki ülke arasındaki istihbarat işbirliği başta olmak üzere ikili ilişkilerde son dönemde yaşanan olumlu gelişmeleri, ABD yönetimi olarak memnuniyetle karşıladıklarını” da ifade etti.
Afganistan da ele alındı
Görüşmede ayrıca, Afganistan konusu da ele alındı. Türkiye’nin Afganistan’ın yanı sıra Kosova’daki Barış Gücü’ne de destek verdiğinin anımsatıldığı görüşmede, bunların da Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin olumlu örnekleri olduğu savunuldu. Görüşmede İran konusunun gündeme gelmediği öne sürüldü. Erdoğan ile Gates bir süre de baş başa görüştü. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kara harekatı TIR şoförlerini kaygılandırıyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...