02 Mart 2008 00:00

Savaş yöntemi neyi çözdü?

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, 8 gün süren sınır ötesi kara harekatının ardından, harekat ve savaş yöntemlerinin neyi çözdüğünü sordu.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, 8 gün süren sınır ötesi kara harekatının ardından, harekat ve savaş yöntemlerinin neyi çözdüğünü sordu. Harekattan geriye ölümler, umutsuzluk, düşmanlık, sefil bir uşaklık ve eziklik duygusu dışında kalanın ne olduğunu soran Tüzel, “Ortada başarı dedikleri dağın taşın bombalanıp; sonuçta 24 asker, 3 korucu, 240 PKK’linin ölmüş olması gibi rakamlaşmış insan hayatları mıdır?” dedi.
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, sınır ötesi kara harekatını değerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan Tüzel, kara harekatının birden bire son bularak geri dönülmesinin savaş naraları atan medya ve kışkırtıcı çevrelerde hoş karşılanmadığına dikkat çekerek, çözümsüzlük üzerinden yürütülen siyasetin ayrıntılarını, olmazlarını konuşmayı tercih ettiklerini belirtti. Hükümetin, Kürt sorununda askerlerin dediği dışında bir planı ya da önerisi olmadığının bir kez daha görüldüğü belirtilen açıklamada, “Kürtleri ben temsil ediyorum diyen Başbakan generallerle uzlaştığı bu konuda ‘yetki’ dediği ipleri, onlara ve Amerika gibi güçlere teslim etmiştir” dedi.
Geriye ne kaldı?
Tüzel, ülkede huzur, demokrasi ve özgürlük isteyen, ülkenin gerçek sahibi ve temsilcilerinin “Askeri harekat, savaş yöntemleri neyi çözmüştür? Harekattan geriye ölümler, umutsuzluk, düşmanlık, sefil bir uşaklık ve eziklik duygusu dışında kalan nedir? Ortada başarı dedikleri dağın taşın bombalanıp; sonuçta 24 asker, 3 korucu, 240 PKK’linin ölmüş olması gibi rakamlaşmış insan hayatları mıdır? Yurtta barış dünyada barış bu politikayla mı kurulacaktır? Bölgede varlığı insanlık için tehdit oluşturan ABD’nin yol göstericiliğinde halklar barış içinde olabilir mi?” sorularını sorması gerektiğini belirtti.
Harekatta Türkiye’nin, bölge halklarının çıkarı, barışı ve dostluğunun olmadığının altını çizen Tüzel, “Bu sonuç şimdiye kadar yok sayma ve ezme; ülkemiz Kürtlerinin eşit haklara dayalı varlığını benimsememe politikasının iflasını, çözümsüzlüğünü bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.
‘Özür dilemeliler’
Hükümet ve askeri yetkililerin, ülke ve bölge halklarından ölümüne yol açtıkları insanların ailelerinde özür dilemesi gerektiğini ifade eden Tüzel, “Barış ve ortak yaşam isteyen Kürtlerin güvenini nasıl kazanabileceklerinin hesabıyla, açıklıkla hareket etmelidirler. Her şeye rağmen bütün bu yaşanmış kötülüklerden hayırlı bir sonuç çıkartmak da mümkündür. Ancak bunun için bu yanlışlıklarla cesaretle hesaplaşmak ve halkın, kanla değil barış ve umut mesajlarıyla beslenmesini sağlamak gerekir” dedi.
Ülke halklarının bir arada onurluca yaşamasını başaracağına dikkat çeken Tüzel, “Bir kez daha diyoruz ki önce barışa, demokrasiye, halka dayanan bir basiret ve diyalog” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Barış için hâlâ şans var’

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...