3 Mart 2008 00:00

TPAO ile Çalık arasında gizli anlaşma


Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), ana sözleşmesinde bulunan görevlere uymadığı halde, Çalık Enerji ile Afganistan’da doğalgaz elektrik santralı kurmak için gizli anlaşma imzaladığını ortaya çıkardı.
Anlaşmanın; TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç’in Çalık Enerji’nin başına geçmesinden 1,5 ay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın da Çalık Holding’e Genel Müdür olmasından bir ay önce imzalandığı belirlendi. Ayrıca anlaşmada tarafların yanlış yere imza atması nedeniyle TPAO aleyhine durumun ortaya çıkabileceği saptandı.
ANKA’nın ulaştığı “TPAO 2006 Yılı Raporu”na göre TPAO’nun Afganistan projesi başlamadan önce, Çalık Enerji, 21 Ağustos 2006 tarihinde Afganistan hükümetinin Maden Bakanlığı ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Ardından 14 Eylül 2006 tarihinde Çalık Enerji ile TPAO arasında “Gizlilik Anlaşması” imzalandı. Daha sonra Afganistan Maden Bakanlığı’nın, Afganistan’daki bazı petrol ve gaz sahalarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla “Petrol Paylaşım Anlaşması” imzalamak istemesiyle, TPAO ve Çalık Enerji 16 Şubat 2007 tarihinde Afganistan’daki mevcut dataların yorumlanması, ortak teklif hazırlanması ve Afganistan Maden Bakanlığına “Petrol Paylaşım Anlaşması” detaylarını sunmak amacıyla “Ortak Çalışmak İçin Mutabakat Zaptı” imzaladı.
Tesadüf mü?
TPAO ile Çalık Enerji’nin “Ortak Çalışma Mutabakatı” 16 Şubat 2007’de imzalanırken, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Saim Dinç’in, bu sürecin hemen ardından, 30 Mart 2007’de emekliğe ayrıldıktan sonra 5 Nisan 2007’de Çalık Enerji Genel Müdürü olması ise dikkat çekti.
Çalık Enerji’nin bağlı bulunduğu Çalık Holding, aynı günlerde bir başka görevlendirme ile daha gündeme geldi. Mart 2007’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Çalık Holding’e Genel Müdür olduğu basına yansıdı. 1999 yılından itibaren Çalık Holding’te çalışan Albayrak’ın 30 yaşında Genel Müdür olması ve ayrıca Çalık grubunun AKP döneminde iş dünyasında gösterdiği atılımlar bu atama ile tartışma konusu olmuştu.
Yapılan anlaşmanın TPAO’nun ana statüsündeki görev tanımları içinde bulunmadığını belirleyen YDK, anlaşmada yanlış yere imza atıldığını da belirledi. Çalık Enerji bilgi alan ve TPAO ise bilgi veren taraf olmasına karşın anlaşmada imzalar ters tarafa atıldı. Raporda, “Bu anlaşmanın geçerli olduğu süre içerisinde çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta, yanlış yerlere imza atılmasının hukuki açıdan sorun çıkarması kaçınılmaz olacaktır” denildi. (Ankara/ANKA)

Evrensel'i Takip Et