04 Mart 2008 00:00

RobotTurk’ü geliştirenler ‘kahraman’ oldu

Microsoft tarafından açıklanan ‘Bilişimin Kahramanları’ projesinde Türkiye’den de iki mühendis yer alıyor

Paylaş

Microsoft tarafından açıklanan ‘Bilişimin Kahramanları’ projesinde Türkiye’den de iki mühendis yer alıyor. Mühendislerin geliştirdiği RobotTurk, havadan arama-kurtarma çalışmalarına katılacak. RobotTurk, Microsoft’un desteğiyle dünyanın hizmetine girecek.
ABD’nin Los Angeles kentinde yaklaşık 5 bin teknoloji profesyonelini bir araya getiren yazılım devi Microsoft, düzenlediği etkinlikle yeni ürünlerini tanıttı. Microsoft CEO’su Steve Ballmer etkinlikteki konuşmasında, sosyal sorumluluk ve yüksek teknoloji odaklı yeni nesil projelere oldukça önem verdiklerini vurgularken ‘Bilişimin Kahramanları’ adlı projeyi anlattı.
Windows Server 2008 ürününü kullanarak geliştirilen bu yöndeki projelerin ilk sırasında, Türkiye’den iki Türk mühendisin deprem sonrasında kullanılmak üzere geliştirdiği arama-kurtarma robotu, ‘RobotTurk’ yer aldı. Bu proje Microsoft’un ‘kahramanları’ tanıtmak için hazırlattığı kitapta da yer aldı. Böylece RobotTurk’ün Türkiye’de kullanımının yanı sıra yurtdışına da açılma fırsatı yakalanmış oldu.
Yüksek çözünürlükte kayıt
Toplam 80 projenin yer aldığı ‘kahramanlar’ listesinin başında yer alan RobotTurk projesi, küçük boyutlu bir helikopteri, kullanılan donanım ve yazılım programlarıyla akıllı bir robota dönüştürüyor. Bilgisayar tarafından komut alarak havalanan robot, istenen bölgenin görüntüsünü yüksek çözünürlükte kaydettikten sonra birkaç saniye içinde merkeze görüntünün aktarımını sağlıyor. Bu sayede iletişimin koptuğu, itfaiye, sağlık birimleri ve yardım görevlilerinin ulaşamadığı bölgelerden hızlı ve detaylı veri transferi sağlanabiliyor.
Bu projeyle birden fazla robotun havalanarak ilgili bölgelerden anlık veri transferi sağlaması ve bunların karşılaştırılması da mümkün oluyor. Bilgisayar üzerinden dijital haritalar kullanılarak ilgili bölgenin konumları tanımlanıyor. Böylece hem robotun yolda herhangi bir binaya çarpmasının önüne geçilmiş oluyor, hem de güvenli iniş sağlanıyor.
ODTܒde geliştiriliyor
RobotTurk projesi Bilgisayar Mühendisi Ömer Çelik ile Elektrik-Elektronik Mühendisi Oğuz Bayrakdar tarafından geliştirildi. ODTܒde yer alan yazılım geliştirme merkezinde tamamlanan RobotTurk, Microsoft Türkiye’nin de desteğini almış durumda. Proje hakkında bilgi veren Bayrakdar, ürünle ilgili geliştirme çalışmalarının tamamlandığını, artık ticari olarak pazara çıkabileceğini söyledi.
Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerle görüştüklerini aktaran Bayrakdar, belediye yetkilileri tarafından deprem ve barajlardaki su seviyelerinin tespiti için bu robotların kullanılmak istendiğini söyledi. Microsoft’un 1 yıl önce tanıttığı ‘Robitics Studio’ adlı yazılımı kullandıklarını söyleyen Bayrakdar, bu alanda ilk ürünü geliştirmelerinin Microsoft’un konuya olan ilgisini oldukça artırdığını sözlerine ekledi.
(TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Baz istasyonları şekil değiştiriyor

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...